Головна Новини Нововолинська Автомобілі з-за кордону без розмитнення для учасників бойових дій

Автомобілі з-за кордону без розмитнення для учасників бойових дій

2100
0

У Верховній Раді пропонують розглянути проєкт закону, який дозволить учасникам бойових дій ввозити автомобілі з-за кордону на територію України без розмитнення.

Про це повідомив народний депутат Павло Бакунець в етері телемарафону.

Бакунець зазначив, що ініціатива покликана спростити для військових процес отримання авто для його подальшого використання на фронті або в особистих цілях, зокрема під час відпустки. 

Парламентар додав, що законопроєкт передбачає можливість привезення автомобіля родичем учасника бойових дій. Згідно з ініціативою, на митному кордоні потрібно буде показати посвідчення учасника бойових дій, щоб уникнути сплати мита. 

Зі слів Бакунця, наразі законопроєкт не внесений на розгляд Верховної Ради, однак під ним уже підписалися десятки народних депутатів. Він зауважив, що на Погоджувальній раді поставить вимогу, аби цей документ внесли на розгляд Верховної Ради.

Статус учасника бойових дій 

24 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів розширив перелік людей для отримання статусу учасника бойових дій. Згідно з постановою, отримати статус зможуть люди, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави через військову агресію рф проти України.

Статус учасника бойових дій також надає змогу таким людям користуватися пільгами та гарантіями, визначеними чинним законодавством, зокрема законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«Нульове» розмитнення раніше

Нагадаємо, в Україні з квітня до 1 липня 2022 року вже діяв закон №7190П, який на час воєнного стану скасував мита, ПДВ та акциз на розмитнення автомобілів. Наразі «нульове» розмитнення діє винятково на авто, які реєструють на військові частини ЗСУ. Для цього необхідне звернення від військовослужбовців та конкретної частини.

Автор: Олександр Донець (Громадське)



реклама у Нововолинськ