Головна Новини Волині Правила пожежної безпеки під час збирання врожаю

Правила пожежної безпеки під час збирання врожаю

440
0

Для хліборобів настає найважливіший період – збирання врожаю. Основним завданням є дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.

Жнива є причиною особливої турботи, бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим. З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж під час збирання врожаю.

Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів , доріг в літній пожежонебезпечний період.

З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні правила пожежної безпеки:

• Перед дозріванням колосових (у період воскової зрілості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, автомобільних шляхів, залізниць повинні бути обкошені (зі збиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки.

• У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

• У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авторідинорозкидачі, водороздавачі та інші), що пристосовані для гасіння пожеж зернових.

• Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

• Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

У період збирання врожаю категорично забороняється: палити біля хлібних масивів, спалювати стерню та післяжнивні залишки. Зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками та обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.



реклама у Нововолинськ