Головна Без категорії Відбудеться громадське обговорення щодо припинення діяльності Низкиничівської гімназії імені Андрія Комаристого

Відбудеться громадське обговорення щодо припинення діяльності Низкиничівської гімназії імені Андрія Комаристого

352
0

Джерело: Нововолинська міська рада

1. Організатор громадського обговорення (слухання) – Нововолинська міська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Нововолинської міської територіальної громади щодо припинення діяльності Низкиничівської гімназії імені Андрія Комаристого Нововолинської міської ради Волинської області шляхом ліквідації юридичної особи.

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);

мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;

у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення (слухання) проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше, ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст. 143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно з ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Навчальні заклади з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня.

У 2022-2023 навчальному році була припинена діяльність закладу за відсутності учнів. Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, тверде паливо, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу).

3. До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Нововолинської міської територіальної громади, депутати Нововолинської міської ради тощо.

4. Формат проведення громадського обговорення (слухання). У зв’язку з тим, що в Україні введено воєнний стан відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року №2102-ІХ (зі змінами), пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 45400, Волинська область, Володимирський район, місто Нововолинськ, проспект Дружби, 27 (Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області) електронна адреса: education@nv- osvita.gov.ua.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення (слухання), за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: – 45400, Волинська область, Володимирський район, місто Нововолинськ, проспект Дружби, 27 (Управління освіти Нововолинської міської ради Волинської області) електронна адреса: education@nv-osvita.gov.ua.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за громадське обговорення (слухання): – Мороз Сергій Володимирович – начальник управління освіти Нововолинської міської ради, телефон: (03344)-31794; – контактна особа – Ляховська Ірина Михайлівна – головний спеціаліст управління освіти Нововолинської міської ради, телефон: (03344)-30788 .

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення: – проєкт рішення підлягає обговоренню протягом року з моменту його опублікування. Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному вебсайті Нововолинської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством. Проєкт рішення «Про припинення діяльності Низкиничівської гімназії імені Андрія Комаристого Нововолинської міської ради Волинської області (код ЄДРПОУ 23016624) шляхом ліквідації юридичної особи» додається.



реклама у Нововолинськ