Головна Без категорії Звіт секретаря Нововолинської міської ради VIII скликання Надії ЖУК

Звіт секретаря Нововолинської міської ради VIII скликання Надії ЖУК

174
0

Джерело: Нововолинська міська рада

На виборах 25 жовтня 2020 року мене було обрано до складу Нововолинської міської ради восьмого скликання. На двадцять другому пленарному засіданні сесії Нововолинської міської ради (30 травня 2023 року), за пропозицією міського голови більшістю голосів, а саме 24 з 28 присутніх депутатів, рада підтримала мою кандидатуру на посаду секретаря Нововолинської міської ради.

Розпорядженням міського голови затверджені функціональні повноваження та обов’язки секретаря міської ради. Вони також нормуються Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» та рішенням Нововолинської міської ради від 23 грудня 2020 року №2/12 «Про затвердження Регламенту Нововолинської міської ради восьмого скликання».

Головне завдання секретаря – організація діяльності міської ради, організація підготовки сесій міської ради, її постійних та тимчасових комісій.

Нововолинською міською радою VIII скликання від початку каденції до 31 грудня 2023 року включно, було підготовлено та проведено 29 сесій міської ради, а у 2023 році було підготовлено і проведено 11 засідань сесій міської ради, на яких прийнято 356 рішень, з них 6 – позачергові сесії, що відповідно до пункту 8 частини 4 статті 42, статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту Нововолинської міської ради VIII скликання було пов’язано необхідністю розгляду та розв’язання бюджетних питань. Загалом за 2023 рік було зареєстровано 356 проєктів рішень, попередньо вони були розглянуті профільними депутатськими комісіями, по яких прийняті позитивні рішення.

За напрямками, прийняті рішення ради суспільного значення:

– бюджетні питання, соціальні питання; освіта; земельні питання та питання архітектури; питання інвестицій та розвитку підприємництва; питання майна громади; питання розвитку житлово-комунального господарства; спорт; культура; медицина; та інші питання.

Окрім рішень, що стосуються життєдіяльності міста, депутатами міської ради надіслано ряд звернень до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, які звертали увагу органів центральної влади на проблеми всеукраїнського та місцевого характеру, на які відповідно отримано відповіді.

Протягом року забезпечувалася стабільна та продуктивна діяльність постійних комісій Нововолинської міської ради, яких створено вісім (з 18 липня 2023 року працює сім комісій) за напрямками роботи відповідно до повноважень.

У 2023 році було організовано та проведено 62 засідань постійних комісій:

  • 6 засідань постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї та соціального захисту населення;
  • 6 засідань постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології;
  • 7 засідань постійної комісії з питань регламенту міської ради, депутатської діяльності, етики та правопорядку;
  • 14 засідань постійної комісії з питань планування бюджету, соціально-економічного розвитку та фінансів;
  • 8 засідань постійної комісії з питань промисловості, підприємництва, інвестицій та міжнародного співробітництва;
  • 10 засідань постійної комісії з питань земельних відносин, комунального майна, транспорту, містобудування та архітектури;
  • 3 засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (нова);
  • 4 засідання постійної комісії з питань інформаційної політики, фізичної культури, молоді, спорту та туризму;
  • 4 засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, національного і духовного відродження.

18.07.2023 року внесено зміни до кількісного та персонального складу постійних комісій. Замість постійної комісії з питань інформаційної політики, фізичної культури, молоді, спорту та туризму та постійної комісії з питань освіти, науки, культури, національного і духовного відродження було утворено постійну комісію з питань освіти, науки, культури, молоді, спорту та інформаційної політики. В результаті змін стало 7 комісій замість 8.

На засіданнях постійних комісій міської ради опрацьовували проєкти рішень, що були винесені на розгляд сесійних засідань та цілий ряд інших питань.

Графіки роботи постійних депутатських комісій запропоновані та затверджуються головами відповідних комісій з урахуванням пропозицій управлінь, відділів виконавчого комітету міської ради та представників громади міста для забезпечення якомога оперативнішого та детальнішого опрацювання питань, що входять до компетенції кожної комісії. В роботі комісій беруть участь секретар ради, члени інших депутатських комісій, заступники міського голови, начальники та спеціалісти відділів і управлінь, яких стосуються проєкти рішень, для надання більш детальної інформації. Обговорення найважливіших питань відбувається за участю міського голови.

Слід зазначити, що депутатський корпус налічує 34 депутати, котрі входять до п’яти депутатських фракцій:

  • депутатська фракція «ЗА МАЙБУТНЄ» – 14 депутатів ;
  • депутатська фракція «СЛУГА НАРОДУ» – 4 депутати;
  • депутатська фракція ВО «Свобода» – 5 депутатів;
  • депутатська фракція ВО «Батьківщина» – 5 депутатів;
  • депутатська фракція Політичної партії «Європейська Солідарність»- 6 депутатів.

Проаналізувавши стан відвідування засідань сесій та участі в їх роботі депутатів у 2023 році, слід зазначити, що в середньому на кожній сесії були присутні 27 депутатів з 34, що становить 79,4%. Відповідно до Регламенту Нововолинської міської ради VIII скликання депутати надавали інформацію міському голові, секретарю ради та головам відповідних постійних комісій про причини їх відсутності. Вісім депутатів пропустили понад 4 засідання сесії.Відсутності депутатів на засіданнях сесій без поважних причин не зафіксовано. Інформація про стан відвідування засідань сесій по кожному з депутатів періодично висвітлюється на офіційному сайті міської ради.

Як цього і вимагає Регламент, за звітний період усі засідання сесій міської ради та постійних депутатських комісій проводилися відкрито. Було забезпечено право кожного громадянина бути присутнім на засіданнях, міська рада не приймала жодного рішення про обмеження такого права. Гласність засідань сесій забезпечувалася шляхом висвітлення матеріалів роботи Ради у місцевих засобах масової інформації, в тому числі електронних та друкованих. На сайті міської ради офіційно оприлюднювалися проєкти рішень та тексти прийнятих рішень, протоколи сесій, а також висновки та рекомендації постійних депутатських комісій шляхом публікації протоколів їх засідань.

Особливу увагу депутати міської ради приділяють зустрічам з громадянами – працює громадська приймальня, спільно складено графік та визначено місце для прийому громадян усіма фракціями, а також надана можливість і складений відповідний графік прийому громадян народним депутатом України та депутатами обласної ради. Інформація про графік прийому оприлюднена на офіційному сайті. За результатами зустрічей депутати подавали звернення до виконавчих органів міської ради, організацій та підприємств незалежно від форм власності. За 2023 рік до виконавчого комітету міської ради надійшло 149 звернень та запитів депутатів міської ради (за 2022 рік-100):

Від народних депутатів України – 22 звернення (за 2022 рік -19), Волинської обласної ради – 4 (за 2022 рік-2), Володимирської районної ради – 5 (за 2022 рік -1), Нововолинської міської ради-118 (за 2022 рік – 78), у тому числі 44 клопотання про надання матеріальної допомоги з депутатського фонду.. Переважна більшість з них стосувалась розв’язання питань, пов’язаних з комунальним господарством, земельні та соціальні питання, матеріальна допомога, функціонування маршрутного транспорту, доріг міжбудинкових територій.

Секретар міської ради входить до складу виконавчого комітету Нововолинської міської ради. За період роботи, з 20 червня 2024 року, з 25-и засідань виконкому була присутня на 21. Не була присутня на 4-х засіданнях – у зв’язку з присутністю на зустрічах, похованнях загиблих воїнів-Героїв. Міським головою надавалися доручення, які були успішно виконані. Секретар міської ради очолює дві постійні комісії виконавчого комітету :голова топонімічної комісії, голова комісії з попереднього розгляду заяв (клопотань) про присвоєння звання «Почесний громадянин Нововолинської міської територіальної громади», голова робочої групи з підготовки проєкту Порядку оформлення проєктів рішень та рішень Нововолинської міської ради, входить до складу робочої групи зі створення Антикорупційної програми та оцінювання корупційних ризиків у діяльності Нововолинської міської ради, є головою робочої групи з розгляду депутатського звернення, що здійснюють обстеження з оренди комунального майна закладів культури у Нововолинській територіальній громаді,

До моїх повноважень належить:

1.Організаційно-виконавчий відділ міської ради, який в межах повноважень, визначених законодавством та розпорядженням міського голови про розподіл обов’язків, координує секретар міської ради, протягом звітного періоду здійснював консультативно-методичне, інформаційне, організаційно – технічне забезпечення роботи міської ради. Працівники відділу також надавали практичну допомогу депутатам міської ради, постійним та тимчасовим комісіям ради в організації їх роботи, підготовці та проведенні сесій міської ради. Здійснювали контроль за виконанням депутатських звернень, запитів та запитань, озвучених та запротокольованих на сесіях міської ради. Сприяли взаємодії депутатського корпусу із працівниками виконавчого комітету міської ради та територіальною громадою міста Нововолинська.

Протягом 2023 року інформували про навчання для депутатів міської ради, темами яких були питання запобігання проявам корупції, особливості заповнення електронних декларацій про майно та доходи, а також про формування місцевих бюджетів, депутатське звернення, запит, запитання та їх відмінності. Навчання проводили онлайн працівники Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації, були залучені фахівці з регіонального відділення Асоціації міст України. Депутати міської ради також мали змогу індивідуально підвищувати кваліфікацію, беручи участь в семінарах, які проводилися онлайн, посилання на які періодично та постійно надсилаються депутатам для участі й ознайомлення.

У відділі особлива увага приділяється питанню підвищення професійного рівня працівників. Протягом року працівники відділу приймали участь у семінарах та навчаннях, організованих Волинським регіональним центром підвищення кваліфікації, за підтримки Програм USAID «Говерла», U-LEAD з Європою, Асоціації міст України тощо.

Відділом забезпечується оформлення, облік та збереження справ засідань сесій ради та її постійних комісій до передачі їх в архів.

Особлива увага приділяється сім’ям загиблих, зниклих безвісти, сім’ям полоненим. З 1 червня 2023 року організовано роботу з наповнення банку даних сімей загиблих військовослужбовців.

Секретарем ради організовані зустрічі 15.09.2023 року з сім’ями зниклих безвісти, а 17.10.2023 року сімей полонених та зниклих безвісти військових Нововолинської, Іваничівської, Поромівської та Павлівської громади з уповноваженою з прав людини у Волинській області Клименко Р.М.

Організовано поїздку сімей полонених та зниклих безвісти військових Нововолинської, Павлівської, Поромівської громад на зустріч в місто Київ, з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Лубінцем Д.В. (зустріч 19.10.2023 року організована за сприяння народного депутата України Гузя І.В.). У суботу, 2 грудня 2023 року, організувала зустріч сімей полонених та зниклих безвісти військовослужбовців з Котенком Олегом, Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, керівником ГО «Група Патріот».

З 1 червня працівниками відділу організовано роботу з наповнення банку даних сімей загиблих захисників Нововолинської громади.

Працівниками відділу здійснюється інформаційне наповнення сторінки в соціальній мережі facebook, висвітлюються події та робота відділу й міської ради.

  • Забезпечення ведення Державного реєстру виборців
  • Станом на 15.01.2024року в базі даних Державного реєстру виборців міститься 41 235 виборців, в тому числі мають виборчу адресу 39 667, без виборчої адреси (вибули) – 1568.Померлі 2648, скасовано громадянство 5, недієздатні 70.Нездатні самостійно пересуватися 320.

    Всього у Нововолинській міській територіальній громаді – 25

    постійних виборчих дільниць: 24 – звичайних та 1 – спеціалізована (1 – у лікувальних закладах міста).

    Співпрацюю з громадськими організаціями «Незламні Нововолинці» (керівник Демчук В.І.), «Об’єднання дружин і матерів сімей загиблих військовослужбовців, поранених, зниклих безвісти, які брали участь у захисті України від збройної агресії» (керівник Волохата Н.П.)

    Протягом звітного періоду виконувала інші важливі доручення міського голови, що стосувалися розв’язання актуальних питань Нововолинської міської територіальної громади. Брала участь в окремих заходах, що проводилися на території громади.

    Головний і найважливіший ресурс – це люди. Ми різні, але мусимо бути об’єднаними.

    Кожен має робити все для перемоги, підтримуючи ЗСУ та одне одного.

    Підсумовуючи усе сказане, щиро дякую депутатському корпусу за конструктивну роботу, що здійснюємо спільними зусиллями на благо жителів Нововолинської міської територіальної громади, їх інтересів та прагнень, а також працівникам виконавчих органів міської ради за злагоджену та цілеспрямовану роботу

    Секретар міської ради завжди відкритий для діалогу, з увагою готовий враховувати всі пропозиції як депутатів, так і мешканців Нововолинської територіальної громади.

    З повагою – секретар Нововолинської міської ради НАДІЯ ЖУК



    реклама у Нововолинськ