Головна Без категорії Що потрібно знати про лістеріоз!

Що потрібно знати про лістеріоз!

220
0

Джерело: Нововолинська міська рада

Перші згадки про цю хворобу датуються ще 1892 роком. Але сьогоднішню офіційну назву  бактерії отримали в 1927 році, коли мікробіолог Пірі виділив їх від гризунів і назвав лістеріями в честь англійського хірурга Д. Лістера.

Останні роки лістеріоз привертає увагу внаслідок зростання захворюваності і навіть летальності. За даними ВООЗ, щорічно в світі реєструється декілька тисяч випадків цього захворювання. Один із спалахів був зареєстрований у Данії в 2014 році, коли померло 12 осіб. Спалах було викликано зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці. В 2018 році в Європі захворіло на лістеріоз 47 людей, з них 10 померло. В 2019 році виник спалах в Іспанії, підтверджено 222 випадки захворювання.

В Україні захворюваність на лістеріоз реєструється спорадично, на рівні поодиноких випадків, не пов’язаних між собою. За даними Центру громадського здоров’я України, з 2007 по 2017 роки  в нашій країні було виявлено 22 випадки, з них 6 – летальних, в т.ч. четверо – новонароджених дітей. З 2018 по 2022 роки – 12 випадків захворювання на лістеріоз. У  2023 році в Україні було зареєстровано 12 випадків лістеріозу, У 2023 році найбільша кількість випадків була зафіксована у Волинській області (4). Випадки також реєструвались у Житомирській, Полтавській, Харківській, Запорізькій та Хмельницькій областях.

Що це за хвороба і чим вона небезпечна?  Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді.  Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей. А у хворих на ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз, вищий у 300 разів.

Як уберегтися від хвороби?

Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.

Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як  ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.

При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

За інформацією Нововолинського відділення Володимирського районного відділу Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.




реклама у Нововолинськ