Головна Без категорії Результативна робота з ВПО: начальниця УЗСН ділилася досвідом Нововолинської громади на рівні...

Результативна робота з ВПО: начальниця УЗСН ділилася досвідом Нововолинської громади на рівні області

210
0

Джерело: Нововолинська міська рада

Днями відбулося розширене засідання колегії департаменту соціальної та ветеранської політики Волинської ОДА за підсумками роботи минулого року та завданнями на 2024-ий рік.

Нововолинську громаду представила начальниця управління соціального захисту населення Людмила Якименко. Темою її доповіді була робота з внутрішньо-переміщеними особами в громаді в 2023 році. Людмила Степанівна ділилася успішним досвідом та напрацюваннями з колегами з інших територіальних громад Волині.

За її словами, від початку повномасштабного вторгнення Нововолинська ТГ прийняла понад 10 тисяч ВПО. При управлінні соціального захисту населення створено окремий сектор по роботі з переселенцями. З метою їх інтеграції та адаптації в громаду засновано громадську організацію ВПО «Незламні разом» і Координаційну раду з питань внутрішньо-переміщених осіб, а для інформування – чат «Нововолинськ SOS».

За 2023 рік відповідно до Цільової програми соціального захисту населення, виплачено 131 тис. грн з місцевого бюджету матеріальної допомоги, зокрема для: підтримки сімей військовослужбовців з числа ВПО, які загинули в бойових діях; на поховання працездатних осіб з числа ВПО, які на день смерті не працювали та не перебували на обліку як безробітні; ВПО, які опинились в складних життєвих ситуацій.

Минулого року призначено та виплачено коштів державного бюджету та іноземних донорів: допомога на проживання ВПО – на суму 82 млн грн і компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО – на суму 3 млн грн. Нововолинська ТГ пройшла відбір та отримала грант у рамках програми ЄС «Житло для внутрішньо переміщених осіб та відновлення звільнених міст в Україні, компонент ІІ», яку фінансує Європейський Союз і курує Північна екологічна фінансова корпорація (Nefco). Заплановані інвестиції складають 7,1 млн євро на будівництво житла для ВПО.

Управління соціального захисту населення активно співпрацює з міжнародними організаціями з метою залучення фінансової та натуральної допомоги для ВПО. Зокрема, чеська гуманітарна організація «Людина в біді» – розглянула 626 заяв про надання грошової допомоги. NRC (Норвезька Рада у справах біженців) – видала 250 пакунків з гуманітарною допомогою. БФ «Право на захист» – 75 осіб отримало грошову допомогу на суму 810 тис. грн. Норвезький БФ «Всесвітні партнери» у місцях компактного поселення роздав 43 продовольчі набори на кожну сім’ю. У проєкті «Підвищення стійкості громад в західних областях України» від Нововолинської громади зареєстровано 125 осіб. Міжнародний фонд охорони та здоров’я NEEKA видав гуманітарні набори для 350 сімей.



реклама у Нововолинськ