Неділя, 19 Травня, 2024
Головна Без категорії Реальний острів, який надихнув Одіссею Гомера

Реальний острів, який надихнув Одіссею Гомера

32
0

Джерело: www.bbc.com

Реальний острів, який надихнув Одіссею Гомера

Автор фото, Getty Images

  • Author, Лора Коффі
  • Role, BBC Travel
  • 5 травня 2024

Поема Гомера 3000-річної давнини зачарувала письменницю Лору Коффі й викликала у неї захоплення давньогрецькими міфами та легендами. Вона вирушила у власну епічну подорож, щоб відвідати реальні місця, що надихнули “Одіссеєю” – місця, де міфи зустрічаються з географією.

Небо над містом Махон на Менорці було яскраво-блакитного кольору. Усі будівлі були пофарбовані у відтінки жовтого – від лимонного до гірчичного. У пальмовому листі шумів вітер, а звивиста дорога спускалася з пагорба до порту, де чекали літа білі яхти.

Уздовж центральної торгової алеї рясніли плодами апельсинові дерева, а горобці у їхніх гілках у сутінках переказували один одному новини дня, і робили це дедалі голосніше, аж поки надвечір їхнє цвірінькання не стало настільки гучним, що людям також доводилося підвищувати голос, щоб почути один одного.

Після холодної Хорватії, де я провела місяць, місцевий клімат здавався більш тропічним, а повітря – теплішим й м’якішим.

Я сиділа високо на зеленій терасі Cafe Nou з видом на апельсинові дерева з горобцями, їла тост з томатами та читала про Маурісіо Обрегона. Він був істориком 20-го століття та професором університету, який приділяв багато часу дослідженню давніх подорожей. Він вважав, що островом Циклопів міг бути один із Балеарських островів – тож саме тут, на Менорці, могла бути земля, де колись блукали одноокі чудовиська.

У цій історії Посейдон має роман із морською німфою, яка одразу ж завагітніла – у жодного бога ніколи не було проблем із якістю сперми – і їхня дитина виросла, стала найсильнішим з усіх циклопів й стала пастухом на острові.

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Загадкові Т-подібні споруди породили легенди про велетнів, що жили на островіПісля того, як їм ледве вдалося уникнути принад психоделічної рослинної медицини в країні лотофагів, і після того, як вони готували кіз на “острові, повному чудес”, Одіссей і 12 його людей вирушили в експедицію, щоб знайти Циклопа.

Вони вдерлися в його печеру, поки господаря не було вдома, а коли чудовисько повернулося, Одіссей почав вимагати від нього подарунок – як того вимагала традиція вітання гостей. Циклоп – цілком логічно – дарувати подарунок зловмисникам відмовився, а натомість упіймав їх у пастку й поласував деким із компаньйонів Одіссея. Втім, хитрий Одіссей вигадав план втечі – він напоїв Циклопа, встромив йому в око загострену палицю та зміг утекти з рештою своїх товаришів, яких не встиг з’їсти Циклоп.

Коли вони повернулися на корабель, Одіссей почав зарозуміло глузувати з осліпленого велетня. Розлючений монстр кинув у корабель величезний камінь – але, звісно, промахнувся, оскільки нічого не бачив. Тож розлючений циклоп звернувся по допомогу до тата і попросив його завадити Одіссеєві повернутися додому.

У відповідь мстивий бог Посейдон розлютився й оголосив Одіссею особисту вендету.

Де на Менорці знайти місця, що надихнули “Одіссею”:

Доісторичне село Торре-ден-Гальмес: Менорка має одну з найбільших концентрацій доісторичних пам’яток у світі – а також багато стоячих каменів. Це породило легенди про те, що колись на острові жили велетні. Цілком можна уявити собі одноокого Циклопа, який блукає навколо цієї стародавньої археологічної пам’ятки.

Спостереження за птахами: птахи в “Одіссеї” є посланцями богів, а Менорка є чудовим місцем для спостереження за птахами через своє розташування на шляху їхньої міграції до Африки.

Пляжі, наче для грецьких богинь: Cala Mijana і Cala Mijtaneta – це дикі пляжі, які особливо подобаються жителям Менорки.

Я об’їхала острів на велосипеді й знайшла багато скелястих бухт, у яких можна плавати.

Під час своїх поїздок я постійно бачила птахів – білі літали наді мною колами, коли я їхала велосипедом до моря, чорно-білі птахи з довгими хвостами стрибали вздовж доріжок, злітаючи якраз вчасно, коли я мчала повз них. Крихітні пташки ховалися у низьких гілках оливкових дерев.

І мені дуже захотілося дізнатися про них якомога більше.

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, 185-кілометрова прибережна стежка Камі-де-Кавальс — чудовий спосіб дослідити острівПідписуйтеся на нас у соцмережах

Моїм гідом у пташиний світ став Хав’єр, орнітолог з Менорки. Я замовила екскурсію, присвячену птахам на острові, на якій в результаті була сама. Хав’єр був високим на зріст, з темним волоссям і сором’язливою посмішкою, одягнений у туристичні штани, з рюкзаком, двома парами біноклів та телескопом через плече.

На цьому острові з його вузькими вуличками, бірюзовим морем і скелястими бухтами для щастя треба зовсім небагато – теплий погожий день і блокнот, щоб записувати усе те, що мені вдалося дізнатися і побачити – зокрема багатьох різних птахів, яких показав мені Хав’єр.

А в “Одіссеї”, як відомо, саме вони були посланцями богів.

Ця стаття – уривок із книги Лаури Коффі “Зачаровані острови: подорожі з міфами та магією, коханням і втратою” (Enchanted Islands: Travels through Myth & Magic, Love & Loss)



реклама у Нововолинськ