Головна Без категорії Трагічна річниця: минає 80 років з дня депортації кримських татар

Трагічна річниця: минає 80 років з дня депортації кримських татар

148
0

Джерело: Нововолинська міська рада

18 травня минає 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом.

У цей день у 1944 році, НКВД розпочало операцію, яка мала на меті очистити півострів від його корінних мешканців, в результаті чого було депортовано понад 190 тисяч кримських татар. Протягом того ж року, з Криму також було виселено понад 40 тисяч осіб інших національностей, включаючи болгар, вірмен, греків, турків та ромів. Після анексії Криму росією у 2014 році, російська влада продовжує політику дискримінації та переслідування кримських татар.

У 2015 році, Верховна Рада України офіційно визнала ці дії як геноцид кримськотатарського народу і встановила 18 травня як День пам’яті жертв цього геноциду. У своїй Постанові, Парламент підкреслив, що постійний тиск та переслідування кримських татар та їхніх представницьких органів, таких як Меджліс, на окупованих територіях, є політикою етноциду з боку росії.

19 травня, який відзначається як День пам’яті жертв політичних репресій, є днем вшанування численних жертв комуністичного терору, які були страчені, ув’язнені, заслані або змушені до примусового лікування. Згідно з указом Президента, цей день служить нагадуванням про невимірні втрати, які понесла Україна.



реклама у Нововолинськ