Головна Без категорії Що таке сальмонельоз та як від нього вберегтися: рекомендації лікаря епідеміолога

Що таке сальмонельоз та як від нього вберегтися: рекомендації лікаря епідеміолога

292
0

Джерело: Нововолинська міська рада

Сальмонельоз — гостра шлунково-кишкова інфекція, що вражає шлунково-кишковий тракт та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. Збудник сальмонельозу – бактерія Salmonella. Захворювання часто має сезонний характер і зазвичай виникає у теплий період року.

Причини та джерела зараження: однією з основних причин розвитку сальмонельозу є контакт з інфікованими тваринами або споживання забруднених продуктів. Серед основних джерел зараження можна виділити:

  • Контакт з інфікованими тваринами: домашні тварини можуть бути носіями бактерій без видимих симптомів.
  • Споживання забруднених продуктів: особливо м’ясо, яйця та молочні продукти.
  • Неправильна термічна обробка продуктів: що є потенційним джерелом розповсюдження інфекції.
  • Відсутність особистої гігієни та безпеки при приготуванні їжі: це важливий фактор у розвитку захворювання.

Симптоми: Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура до 40*, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. Водночас з’являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, нудота, діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Профілактика:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових став;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торговельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватися термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
  • не споживати продукти сумнівної якості;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • використовувати безпечну воду (очищену, бутильовану або кип’ячену), не пити воду з неперевірених джерел.

Не порушуйте цих правил! Виконати їх легше, ніж лікуватись!

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Ольга БАРНА



реклама у Нововолинськ