Головна RADIO_SVOBODA На Майдані «з американським прапором на шиї»: кого звинувачують у ймовірній спробі...

На Майдані «з американським прапором на шиї»: кого звинувачують у ймовірній спробі вбивства Трампа? І...

36
0

Джерело: www.radiosvoboda.org

КИЇВ – У перші місяці після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Райан Веслі Рут був частим і помітним гостем у Києві, звертаючись до людей англійською на Хрещатику, обмінюючись номерами телефонів і запитуючи чи не готові вони підтримати Збройні сили України.

Волонтери, які приїжджали до Києва, вважали його своєрідним талісманом для українських військових, сказав Крістофер Лутц, німець, який керує організацією допомоги під назвою «ФЕНІКС» і кілька разів зустрічався з Рутом у 2022 році.

«Хлопець-вербувальник з американським прапором на шиї – так усі називали його», – сказав Лутц Радіо Свобода. «Він був схожий на вовка-одинака. З ним не було ні колег, ні друзів».

Перемотайте на два роки вперед: 58-річний Рут тепер є підозрюваним у ймовірному замаху на колишнього президента США Дональда Трампа.

Рут був затриманий поліцією у Флориді 15 вересня після того, як агенти Секретної служби США помітили, як він нібито направляв гвинтівку на Трампа, коли кандидат у президенти від Республіканської партії грав у гольф у клубі Вест-Палм-Біч.

Як повідомив журналістам шериф округу Палм-Біч Рік Бредшоу, Рут був заарештований після втечі з місця події, і агенти вилучили автоматичну зброю типу AK-47 з прицілом, а також два рюкзаки та камеру GoPro.

«Зв’язок із Україною»: був чи не був? Хоча ще не з’явилося жодних доказів, які б пов’язували зусилля Рута в Україні з інцидентом у Флориді, його арешт приголомшив людей, які зустрічалися з ним в Україні та стикалися з його інколи безглуздими, але, очевидно, щирими зусиллями допомогти Україні в її захисті від російського вторгнення.

Хлопець-вербувальник з американським прапором на шиї – так усі називали його

Крістофер Лутц

«Що, до біса, відбувається? Це не може бути правдою», – сказав Лутц, коли почув новину про арешт Рута.

Деякі з найвідоміших українських добровольчих бойових підрозділів швидко дистанціювалися від Рута, опублікувавши заяви, в яких заперечували будь-який зв’язок з ним.

«Рут ніколи не служив в Інтернаціональному легіоні Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Він не має жодного відношення до підрозділу», – йдеться в Telegram-дописі Іноземного легіону, офіційно дозволеного підрозділу, що складається з іноземних добровольців, які воюють за Україну

«Чутки, які поширюються в деяких ЗМІ, не відповідають дійсності», – йдеться у дописі.

У квітні 2022 року Рут з’явився на мітингу в Києві на підтримку батальйону «Азов» – військового підрозділу, який в Україні шанують за бойову майстерність, але у 2018 році окремою поправкою Конгрес США заборонив підрозділу надавати зброю і витрачати кошти на підготовку бійців, бо «Азов» назвали «неонацистським батальйоном». (У червні 2024 року США зняли заборону на передачу американської зброї 12 бригаді спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України – ред.)

Ми хотіли б офіційно заявити, що Райан Веслі Рут не має жодного стосунку до «Азова»

Полк «Азов»

Перші місяці після повномасштабного вторгнення Росії «азовці» із маріупольського гарнізону залишалися у повному оточенні. Коли у них закінчилася вода, їжа, зброя і медикаменти для поранених, за наказом вищого керівництва України – вони вийшли із бункерів заводу «Азовсталь» і потрапили у російський полон.

Члени сімей «азовців» проводять інформаційні кампанії та організовують мітинги, намагаючись нагадувати, що їхні рідні потребують визволення з полону.

Відповідно до відео агенції новин Associated Press, Рут був помічений у блакитному жилеті з прапором США на спині та тримав плакат із написом: «Ми не можемо терпіти корупцію та зло ще понад 50 років. Треба покінчити з Росією для наших дітей».

Рут також фігурував у відео, опублікованому в травні 2022 року в Twitter родичів «азовців».

«Ми хотіли б офіційно заявити, що Райан Веслі Рут не має жодного стосунку до «Азова» і ніколи не мав жодного стосунку до «Азова», – йдеться в повідомленні групи X 16 вересня. «Мирна демонстрація, на якій він був присутній, була відкритою, і будь-хто міг приєднатися до неї. На відео, знятому мітингувальниками, він потрапив випадково»

«Екстраверт» У телефонній розмові з Німеччини Лутц розповів Радіо Свобода, що зустрів Рута під час своєї першої поїздки до Києва в червні 2022 року.

«Він виглядав дуже комунікабельним, екстравертним і надто зосередженим на своєму завданні залучити іноземців до української армії», – сказав Лутц.

Рут виглядав дуже комунікабельним, екстравертним

Крістофер Лутц

«Одного разу я возив його по Києву, коли у нього виникла ідея шукати підприємство з виробництва безпілотників, завод з виробництва безпілотників», – розповів він.

«Ми їхали з солдатом. Якимось солдатом нижчого рангу. Ім’я не пам’ятаю. Солдат йому допомагав»

Лутц сказав, що пізніше став насторожено ставитися до зусиль Рута, і зрештою заблокував Рута в соціальних мережах, оскільки, за його словами, Рут бомбардував його повідомленнями.

Райан Веслі Рут говорить з журналістами, закликаючи західних лідерів та міжнародні організації створити гуманітарний коридор для евакуації цивільних та українських військових з Маріуполя. Київ, 27 квітня 2022 року

Наполегливість Рута та його публічна присутність привернули до нього увагу деяких журналістів, зокрема часопису Newsweek, який опублікував коротке інтерв’ю з ним у румунському виданні журналу.

«Цей конфлікт, безумовно, чорно-білий», – цитують його слова. «Тут йдеться про протистояння добра і зла»

До своєї поїздки в Україну та його зусиль, щоб допомогти її військовим, Рут вів те, що здавалося мандрівним життям, якийсь час працював підрядником покрівель у Грінсборо, штат Північна Кароліна, США. Він не служив в армії США.

За даними газети Greensboro News & Record, чоловіка, якого газета ідентифікувала як Рута і який був такого ж віку, поліція заарештувала в 2002 році після того, як він забарикадувався в будівлі з автоматичною зброєю.

Пізніше він переїхав на Гаваї, згідно з повідомленнями американських ЗМІ.

Облікові записи Рута в соціальних мережах – на X та у Facebook – були закриті 16 вересня. Але архівні дописи показали суміш інтересів і висловлювань про політику США, а також про війну в Україні.

У серії дописів на X у 2023 році Рут стверджував, що вербував афганських солдатів, які бажали служити на Тайвані чи Гаїті.

На сайті мережі вакансій LinkedIn профіль, указаний під іменем Рута, збігався з багатьма його біографічними даними та вказував, що він був самозайнятим у компанії на Гаваях під назвою Camp Box Honolulu.

Публікація в березні 2023 року в тому ж профілі LinkedIn показала дві недатовані фотографії того, що, здавалося, було зображенням Рута перед Капітолієм США у Вашингтоні та на знаменитому київському Майдані або Майдані Незалежності.

Світлини підписані: «В Окрузі Колумбія та Києві для забезпечення солдатами для бойових дій».

Рут також, здається, самостійно опублікував книгу на Amazon під назвою «Українська непереможна війна», про що вперше повідомило агентство Associated Press.

У вступі, опублікованому на веб-сайті Amazon, де книга ще продається, Рут висловив розлогу, емоціну, а іноді й безладну думку про те, що він вважає важливим для захисту України.

«Я вважаю, що я повинен чітко дати зрозуміти, що хоча Україна не виграє на нинішньому шляху, для світу вкрай важливо, щоб вони виграли, і тому ця книга настільки важлива, щоб ми всі визнали, що програш – це не варіант і що ми повинні зробити все, щоб виграти», – йдеться в уривку з книги.

  • Федеральне бюро розслідувань США заявило, що розслідує стрілянину, яка сталася 15 вересня біля поля для гольфу у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, де в цей момент перебував колишній президент, кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп, як запобігання ймовірній спробі замаху на політика.
  • Підозрюваного затримали. Офіційно про його особу не повідомляють, проте американські ЗМІ (CNN, Fox News, CBS News і New York Times) ідентифікували його як 58-річного Райана Рута з Гаваїв, посилаючись на неназваних представників правоохоронних органів.
  • Згідно з даними ЗМІ, Рут – будівельник, за яким числяться кілька правопорушень. За повідомленнями, кілька років тому він переїхав на Гаваї з Північної Кароліни і висловив підтримку демократам й Україні на своїх сторінках у соціальних мережах, зокрема намагаючись зібрати гроші на оборону України і залучити добровольців для участі у війні проти Росії на боці України.
  • Публікації в медіа також показали, що Рут, схоже, раніше був прихильником Трампа, який розчарувався в 45-му президенті США.
  • Кандидат у президенти США Дональд Трамп стверджує, що «замах на його життя скоїли через риторику президента Джо Байдена та віцепрезидента Камали Гарріс».


реклама у Нововолинськ