Головна Без категорії Таємниче життя кумедних тварин: екологи показали бабаків-новоселів на Одещині

Таємниче життя кумедних тварин: екологи показали бабаків-новоселів на Одещині

18
0

Джерело: www.volynnews.com

Попри те, що триває війна в Україні, екологам вдалося зафіксувати епізоди таємничого життя степових бабаків, яких нещодавно випустили у заповідний Тарутинський степ на Одещині для відновлення популяції в регіоні.

Про це пише УНІАН.

Як повідомили у природоохоронній організації Rewilding Ukraine, що встановила фотопастки біля колонії звірків, степові бабаки дуже соціальні істоти, живуть разом групами та демонструють цікаву поведінку. Тварини, що потрапили в об’єктиви, встигли показати різні прояви життя – кохання, сімейні стосунки, грайливі бійки, відпочинок та вартування біля нір.

«Незалежно від того, пильнують вони свій будинок чи відпочивають, ці бабаки завжди зайняті», – констатують екологи.

Читати ще: Біля «Вернадського» народилося перше тюленя. Йому обирають ім’я

В організації пояснили, що 18 бабаків (дві групи) випущено у степ для відновлення їхньої популяції в регіоні. Ці тварини відіграють важливу роль у збагаченні біорізноманіття, допомагаючи відродити степову екосистему.

«Тарутинський степ є частиною ревайлдинг ландшафту дельти Дунаю. Вісімнадцять тварин приєдналися до бабаків, що оселилися тут раніше – у 2020 році, щоб започаткувати квітну популяцію виду в степу. Наступного року заплановано подальші випуски тварин з метою створення стабільної популяції виду на цій заповідній території», – йдеться у повідомленні.

Тарутинський степ площею 5200 гектарів є однією з останніх добре збережених ділянок степу в Україні та Європі з широкими трав’янистими рівнинами. Тут мешкає багато видів флори та фауни, чимало з них – під загрозою зникнення.

Читати ще: Трійця єнотів, дикобраз, чорнобурки: Луцький зоопарк показав пернатих та чотирилапих переселенців. Фоторепортаж

«Бабаки допомагають підтримувати здоровий степ, вони риють нори і є важливою ланкою місцевих харчових ланцюгів. Цей новий випуск продовжує програму реінтродукції бабаків, розпочату в 2020 році, і допоможе ще збільшити чисельність і ареал мешкання виду», – пояснює керівник ландшафтів Rewilding Ukraine Делі Сааведра.

Крім того, бабаки є важливою здобиччю для таких тварин, як вовк, лисиця та хижі птахи, а також вважаються інженерами екосистем через те, що активно риють ґрунт. Їхні нори досягають 20 метрів завдовжки й залягають на три метри під поверхнею землі, тому можуть позитивно впливати на ґрунт і ґрунтові води. Таким чином, звірки допомагають поширювати насіння та створювати зони, де можуть прижитися різноманітні види рослин.

Читати ще: Мовчазні жертви війни: на узбережжя Одещини викинуло мертвих дельфінів

В організації розповіли, що бабаків випустили у великий вольєр в Тарутинському степу, де для них попередньо створили кілька штучних нір. Деякі з цих нір оточені сіткою, яка не дозволяє тваринам негайно покинути нору, тож вони мають час адаптуватися до нової домівки.

«Вони звикають до нового місця, створюють нові нори або розбудовують ті, які ми для них підготували», – каже польовий співробітник Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш.

Бабаки, випущені у 2020 році, вже утворили кілька колоній в вольєрі, а також розбудували колонію за його межами. Почуваються вони добре: у 2022 році народилося шість дитинчат в одній родині, також кілька дитинчат в наступні роки.

Читати ще: У Цуманській пущі порахували птахів: результати обліку

Колись бабаки були поширені в Україні, але з ХІХ століття швидко зникли внаслідок полювання та розвитку землеробства. За даними Rewilding Ukraine, наразі стабільні популяції виду збереглися лише на північному сході країни, хоча були спроби повернути вид і в інші регіони.

«Війна в Україні призвела до втрати значних територій сільськогосподарських угідь, тож багато ділянок степу та луків буде додатково розорано, що знищить колонії бабаків. Деякі степові території також постраждали внаслідок воєнних дій… Тарутинський степ, який розташований далеко від зони конфлікту, може стати притулком для бабаків та інших диких тварин і допомогти у післявоєнних зусиллях із відновлення природи», – розповіли в організації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



реклама у Нововолинськ