Головна Без категорії «Безпілотники інформаційної війни». Сучасна тактика РФ у поширенні фейкових новин (розслідування)

«Безпілотники інформаційної війни». Сучасна тактика РФ у поширенні фейкових новин (розслідування)

24
0

Джерело: www.radiosvoboda.org

Розслідувачі Балканської служби Радіо Свобода викрили російську дезінформаційну кампанію, спрямовану на чотири країни регіону, включаючи Сербію. Пропагандистська мережа швидко створює сотні новинних статей, які часто базуються на матеріалах російських ЗМІ, заборонених в ЄС.

13 квітня 2024 року в Тегерані була північ, а в Белграді – 10-а вечора, коли до запуску готувалася масована дезінформаційна кампанія.

У цей час Іран тільки починав здійснювати одну з найбільших у своїй історії ракетних атак проти Ізраїлю з використанням безпілотників, посилюючи й без того напруженість на Близькому Сході.

У той час, коли весь світ, здригнувшись, уважно стежив за новинами, маловідоме сербськомовне ЗМІ почало з шаленою швидкістю публікувати статті про іранську атаку – понад 100 статей щогодини, хоча фактів і деталей було мало і вони були невловними.

Значна частина інформації надходила з російськомовних Telegram-каналів, фінансованої Кремлем мережі RT та інших російських державних ЗМІ.

Багатомісячне розслідування, проведене Балканською службою Радіо Свобода, показало, що вона є частиною ширшої прокремлівської дезінформаційної мережі, яка використовує автоматизацію для швидкого створення сотень новинних статей, часто на основі контенту з російських ЗМІ, заборонених в ЄС.

Як працює ця мережа? У лютому VIGINUM, французький урядовий орган, який відстежує іноземне цифрове втручання, оприлюднив звіт про проросійську пропагандистську мережу, яку він назвав Portal Kombat.

У звіті було виявлено близько 193 вебсайтів, які мали на меті широко поширювати інформацію з проросійських джерел, а також російських новинних агентств та інституцій.

Протягом чотирьох місяців Радіо Свобода відстежувало вебсайти різними мовами, орієнтовані на аудиторію в Боснії і Герцеговині, Албанії, Північній Македонії та Сербії, які, безперечно, були головною мішенню пропаганди протягом періоду моніторингу розслідувачів.

Журналісти виявили, як «статті» автоматично генерувалися і поширювалися хвилями, причому значна частина з них потрапляла на місцеві вебсайти, які маскувалися під легальні джерела новин, що є тенденцією, що зростає в глобальній дезінформаційній війні.

Симпатії до Росії Балкани вже давно стали родючим ґрунтом для проросійських наративів, особливо в Сербії, президент якої Александар Вучич підтримує дружні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним, водночас прагнучи до членства в ЄС.

Опитування на Західних Балканах, проведене Міжнародним республіканським інститутом (IRI) 14 травня, показало, що в той час як більшість респондентів з Албанії, Косова, Боснії, Чорногорії та Північної Македонії засудили агресію Росії проти України, 49% сербів вважають її «виправданою».

Балканські версії сайтів мережі Portal Kombat різними мовами були разюче схожими. Усі фейкові новинні сайти, націлені на регіон, який відстежувало Радіо Свобода, мали однаковий макет, структуру і навіть назву. Цифрова експертиза показує, як швидко були створені ці сайти. Перший сайт «Правда» сербською мовою – Pravda-rs.com – був зареєстрований 20 березня. Кількома днями пізніше, з різницею в лічені секунди, були зареєстровані ще три домени Pravda: боснійською, македонською та албанською мовами.

Чотири балканські домени були швидко створені та наповнені контентом

Автоматизовані фейкові новини: поширення за лічені хвилини З 22 березня по 20 липня 2024 року на цих чотирьох сайтах було опубліковано загалом 70 719 новин. Але найбільше статей, понад 67 тисяч, з’явилося на сербськомовному сайті.

Зосередження уваги на сербськомовному сайті дозволило Радіо Свобода відстежити, як проросійський контент поширюється на різних платформах за лічені хвилини.

Більшість контенту, що з’являється на цих чотирьох сайтах, схоже, було взято з прокремлівських Telegram-каналів. Процес автоматизації мережі настільки ефективний, що час між публікацією в Telegram-каналі та появою на сайтах Pravda коливається від трьох до 12 хвилин.

Операція з дезінформації також використовує російські платформи, такі як «ВКонтакте» та «Яндекс», для перекладу, виробництва та розповсюдження контенту.

Дешева російська пропаганда Незважаючи на всю свою удавану технологічність, VIGINUM у своєму нещодавньому звіті зазначає, що вебсайти мережі Portal Kombat, які вони досліджували, загалом не приваблюють великої кількості читачів.

Щодо сайтів, орієнтованих на Балкани, Similarweb, сервіс, який відстежує відвідування зареєстрованих сайтів, повідомляє, що найактивніший сайт, Pravda-rs[.]com, у червні мав менше 5 000 відвідувань.

Однак, на думку експерта з дезінформації Пітера Бенцоні, ефективність кампанії майже не має значення, зважаючи на незначні витрати на створення дезінформації.

«Для Росії це інформаційна війна. Так само, як і у випадку з дронами, недорогі атаки, які зазнають невдачі у 99% випадків, виправдовуються тим, що 1% досягає успіху. Ці сайти – це безпілотники інформаційної війни», – сказав Радіо Свобода Бенцоні, аналітик з питань розслідувань і досліджень у вашингтонському Альянсі за безпеку демократії Німецького фонду Маршалла, який базується у Вашингтоні.

Дезінформація про Україну Війна Росії проти України є найпопулярнішою темою на сербському сайті, з сотнями неперевірених репортажів з поля бою, в яких російських солдатів часто називають «нашими», а тих, хто воює на українському боці – «ворогами».

Хоча міжнародні новини, зазвичай, не займають помітного місця, оскільки існує менше спеціалізованих Telegram-каналів, події на Близькому Сході 13 квітня стали винятком, виявило Радіо Свобода.

У ніч з 13 на 14 квітня атаки Ірану на Ізраїль «вибухнули» не тільки на сербському сайті, але й на сайтах албанською, македонською та боснійською мовами.

Кількість статей, яка на сербському сайті зазвичай становила близько 500-600 на день, 14 квітня зросла до понад 1000. Ще більша активність спостерігалася на трьох інших сайтах на Балканах.

Мережа брала контент у популярних і відомих російських блогерів, їхні пости синхронно публікувалися на всіх чотирьох балканських сайтах.

Мережа перепрофілювала контент відомих російських блогерів

Окрім численних відеороликів сумнівної достовірності, було опубліковано чимало статей, що виправдовують напад Ірану, а також різні необґрунтовані твердження про те, що Вашингтон нібито знав про це заздалегідь.

RT, що його Державний департамент США називає ключовим гравцем в апараті дезінформації та пропаганди Кремля, був заблокований у Європейському союзі, Канаді та низки інших країнах з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. У травні Євросоюз призупинив мовлення ще чотирьох російських ЗМІ.

Але російські ЗМІ, використовуючи фальшиві новинні сайти, знайшли лазівку до європейської аудиторії, оскільки значна частина забороненого медіа-контенту завантажується на ці сайти, пояснює Бенцоні.

«Змова це чи ні, не має значення – вони розглядають збільшення кількості глядачів російського державного медіа-контенту як чисту вигоду, незалежно від вектору», – додає експерт з дезінформації Пітер Бенцоні.



реклама у Нововолинськ