Головна Без категорії Фірма зятя ексдепутата Волиньради має заплатити 1,6 мільйона гривень на розвиток Луцька

Фірма зятя ексдепутата Волиньради має заплатити 1,6 мільйона гривень на розвиток Луцька

36
0

Джерело: sylapravdy.com

Приватне підприємство «Грандекс», яке звело житловий комплекс «Зелений масив» на вулиці Рівненській, 113 у Луцьку, зобов’язали сплатити 1,6 мільйона гривень пайового внеску на розвиток інфраструктури міста. Це своєрідний будівельний податок, який існував в Україні до 2021 року і мав спрямовуватися на розбудову інфраструктури населених пунктів. Щоб стягнути його Луцька окружна прокуратура звернулася з позовом у суд.

Про це стало відомо з рішення Господарського суду Волинської області від 20 серпня 2024 року.

У червні 2019 року ПП «Грандекс» отримало дозвіл про початок будівельних робіт для зведення ЖК «Зелений масив» на вулиці Рівненській, 113 в обласному центрі Волині. Генеральним підрядником виступило ТОВ «Житлобуд-2». У червні 2023 року забудовник здав в експлуатацію дві секції третього будинку комплексу. Це 72 квартири, з яких 32 – однокімнатні, стільки ж – двокімнатні і 8 – чотирикімнатні. 

Прокурори Луцької окружної прокуратури з’ясували, що замовник будівництва мав би сплатити пайовий внесок на розвиток інфраструктури, однак не зробив цього. Тож правоохоронці подали позов до Господарського суду Волинської області. Справу розглянули без відповідача, бо повідомити його про судове засідання не вдалося, адже представників ПП «Грандекс» не виявилося за адресою реєстрації компанії.

У суді прокурори зокрема спиралися на закон, згідно з яким обов’язок зі сплати пайового внеску було повністю скасовано з 2021 року. До цього граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, який мали сплачувати замовники зведення житлових будинків, становив до 4-х відсотків загальної кошторисної вартості будівництва. У випадку щодо «Зеленого масиву» прокурори нарахували 1,6 мільйона гривень, які мав би сплатити забудовник.

Господарський суд Волинської області задовольнив позов і постановив стягнути цю суму із ПП «Грандекс». Крім того, зобов’язав підприємство сплатити понад 19 тисяч гривень судового збору. Рішення вже набрало законної сили, тож 23 вересня суд видав наказ про примусове його виконання. Втім, щодо можливості його виконання виникають сумніви, адже за даними аналітичної системи «YouControl» з 2020 року компанія не надсилає до податкової фінансових звітів. Останній доступний фінзвіт за 2020 рік містить лише нулі у графах доходів та прибутків.

Приватне підприємство «Грандекс» на ринку з 1995 року. Воно зареєстроване у селі Зміїнець Луцького району. Основний вид діяльності фірми – оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Керівник ПП «Грандекс» – лучанин Володимир Чижук. Він разом з Іриною Корольчук із Шацької громади є й власником цієї фірми. Також Володимир Чижук – зять власника та керівника будівельної компанії «Житлобуд-2», колишнього депутата Волинської обласної ради від БПП «Солідарність» Леоніда Стефановича. Дружина Володимира Чижука, себто донька Леоніда Стефановича Ольга Чижук, разом з батьком та Наталією Бохонко є співвласницею ТОВ «Житлобуд-2», яке й виступало генеральним підрядником на «Зеленому масиві».

Нагадаємо, влітку «Сила правди» повідомляла, що загалом в цьому році суди відкрили провадження у 15 справах за позовами органів обласної прокуратури про стягнення із забудовників пайової участі на суму понад 19 мільйонів гривень. Зокрема, 3,5 мільйона гривень правоохоронці хочуть стягнути із забудовника ЖК «Оселя парк» у Луцьку, 1,8 мільйона – ЖК «Супернова», 2,3 мільйона – ЖК «Традиція» та ЖК «Атлант». Позови на 3,8 мільйона гривень тоді вже були задоволені Фемідою.



реклама у Нововолинськ