Головна Без категорії НАЗК підтвердило порушення у фінансових звітах волинського осередку партії «За майбутнє»

НАЗК підтвердило порушення у фінансових звітах волинського осередку партії «За майбутнє»

34
0

Джерело: sylapravdy.com

Волинська обласна організація політичної партії «За майбутнє» не вказала у своєму фінансовому звіті витрат на організацію і проведення помпезного передвиборчого форуму політсили у Луцькому замку, який відбувся у 2020 році. Через це Національне агентство з питань запобігання корупції може оштрафувати очільницю осередку, народну депутатку Ірину Констанкевич, яка і подала звіт. Крім того, НАЗК перевірить, чи відповідно до законодавства фінансувалася діяльність обласного осередку партії у 2020 році.

Про це стало відомо з відповіді Національного агентства з питань запобігання корупції Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Про фіктивних спонсорів регіонального осередку партії «За майбутнє» і замковий форум за дев’ять тисяч гривень «Сила правди» писала у серпні 2024 року. Тоді, проаналізувавши фінансові звіти політсили, серед іншого журналісти з’ясували, що деякі донори партії не мали фінансової можливості її підтримувати, а дехто взагалі був здивований, що опинився серед спонсорів.

Для прикладу, понад 900 тисяч гривень сімома платежами впродовж жовтня-листопада 2020 року пожертвував на поточний рахунок осередку лучанин Корчук Олег Леонідович. Під час інтерв’ю він повідомив журналістам, що не вносив такі кошти. А от Терефельський Павло Сергійович розповів, що його попросили перерахувати на рахунок осередку більше 48 тисяч гривень, однак гроші були не його.

Водночас Центр журналістських розслідувань «Сила правди» не виявив у фінансових документах регіонального осередку партії «За майбутнє» витрат на так званий «Форум прихильників», який відбувся 11 вересня 2020 року в Луцькому замку. На цей захід з’їхався партійний актив з усієї області, поставили сцену, працювало багато охорони, трансляцію заходу вела телерадіокомпанія «Аверс». Втім, жодних видатків на це у фінзвітах не вказано.

За підсумками цього матеріалу Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції зі скаргою, в якій розповів про виявлені порушення.

НАЗК отримало копії документів від адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку, що підтвердили порушення. В осередку все-таки не вказали у звіті за третій квартал 2020-го витрати, або спонсорські внески у вигляді оплати вартості входу до Луцького замку для 210 осіб на суму 8,4 тисячі гривень, а також відшкодування 268 гривень плати за електроенергію.

«У зв’язку з чим розпочато заходи щодо притягнення уповноваженої особи партії до відповідальності, передбаченої ст. 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – повідомило НАЗК.

Тож, очільниці обласного осередку партії, нардепці Ірині Констанкевич, яка й подавала звіт, загрожує штраф від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – від 5100 до 6800 гривень штрафу. Що стосується інших ймовірних порушень у сфері фінансування обласного осередку партії, то перевірка НАЗК ще триває.

Нагадаємо, «Сила правди» писала, що депутат Луцькради забув задекларувати мільйонний донат партії.



реклама у Нововолинськ