Головна Новини Країни В Україну завозили білоруські добрива під виглядом туркменських, – розслідування

В Україну завозили білоруські добрива під виглядом туркменських, – розслідування

36
0

Білоруський підсанкційний виробник міндобрив «Гродна Азот» постачав в Україну продукцію під виглядом туркменського виробництва через компанію-прокладку в Еміратах. Про це повідомляє Радіо Свобода. Таке постачання сталося попри санкції, запроваджені Україною та Євросоюзом проти білоруського промислового гіганта. Згідно з ухвалою Шевченківського районного суду Києва, яка опинилася в розпорядженні редакції «Радіо Свобода», слідчі викрили цю схему під час”, — повідомляє: ua.news

Білоруський підсанкційний виробник міндобрив «Гродна Азот» постачав в Україну продукцію під виглядом туркменського виробництва через компанію-прокладку в Еміратах.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Таке постачання сталося попри санкції, запроваджені Україною та Євросоюзом проти білоруського промислового гіганта.

Згідно з ухвалою Шевченківського районного суду Києва, яка опинилася в розпорядженні редакції «Радіо Свобода», слідчі викрили цю схему під час розслідування кримінальної справи проти української компанії «Оскар Оптима», яка займалася постачанням та продажем білоруських мінеральних добрив в Україні. Слідство триває з січня 2023 року.

Як зазначається в документі, «Гродно Азот» відправляв свою продукцію залізницею в порт російського міста Ростов, звідки її транспортували до порту міста Бургас у Болгарії. Там добрива пакували в мішки, а потім транспортували до порту болгарського міста Русе на річці Дунай. Звідти їх транспортували до Ізмаїльського морського порту. Митне оформлення здійснювалося на підставі сертифікатів про походження продукції з Туркменістану, де взагалі не виробляють цей вид добрив.

За допомогою ImportGenius – служби, яка відображає глобальні торгові документи на імпорт/експорт від митної служби США – Радіо Свобода знайшло одну таку поставку, здійснену в квітні 2023 року.

Дубайська компанія Agro chain general trading LLC поставила з Туркменістану в Україну мінеральних добрив на суму 1,1 мільйона доларів. Імпортером визначено українську компанію «Оскар Оптима».

Водночас вартість цього контракту не співвідноситься з фінансовими результатами української компанії-реципієнта, які вона надала контролюючим органам.

Під час розслідування було також виявлено, що сертифікати про походження продукції були підроблені. У телефоні одного з представників української компанії знайшли листування з громадянами Туреччини-керівниками дубайської Argo Chain General Trading LLC. Завдяки цьому листуванню вдалося підтвердити, що перші партії мінеральних добрив були доставлені з Ростова, а фактичним відправником і виробником гранульованого карбаміду є «Гродно Азот».

Згодом Інститут судових експертиз України підтвердив, що добрива, які постачає українська компанія «Оскар Оптима», повністю відповідають зразкам продукції, яка виробляється в Гродно.

«Гродно Азот» – єдине підприємство в Білорусі, яке виробляє карбамід. Європейський Союз запровадив санкції проти цієї компанії в грудні 2021 року за звільнення працівників, які брали участь у протестах після президентських виборів 2020 року.

Нагадаємо, Комітет постійних представників ЄС 26 червня схвалив новий пакет санкцій проти Білорусі за її підтримку війни росії проти України.

Санкційний пакет проти Білорусі, який ЄС узгодив на рівні послів 26 червня, мав буди значно сильнішим. Але втрутилися декілька країн, які лобіювали поставки своїх товарів до Білорусі, а значить і далі в росію.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.



реклама у Нововолинськ