Головна Без категорії «Куди добіжиш за 30 секунд? Нікуди»: армія РФ знову бʼє С-300 по...

«Куди добіжиш за 30 секунд? Нікуди»: армія РФ знову бʼє С-300 по Миколаєву. До чого...

22
0

Джерело: www.radiosvoboda.org

Російська армія відновила атаки Миколаєва ракетами С-300. Вночі 15 жовтня військові РФ запустили по місту ракети такого типу, в результаті чого були пошкоджені житлові будинки та автомобілі, інфраструктурний обʼєкт, ресторанний комплекс і торгові павільйони. Через цю атаку понад 20 людей отримали поранення, серед них були важко травмовані, деякі – зазнали ампутації, повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Він також припустив, що російська армія може готуватися до ударів по критичній інфраструктурі взимку, оскільки в них ще залишаються запаси ракет С-300.

Чому Росія знову обстрілює Миколаїв ракетами С-300? Як на це реагують місцеві жителі, і чи думають виїжджати звідти? Як можна протидіяти обстрілам із систем С-300, і до чого готуватися жителям Миколаївщини? Про все це читайте в матеріал проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Заступник начальника Миколаївської районної військової адміністрації Раміль Агабеков розповів «Новинам Приазов’я», що безпекова ситуація в регіоні залишається «напруженою». Крім того, що відновилися обстріли із системи С-300 міста Миколаєва, у районі є ще дві громади, які російська армія атакує постійно – Куцурубська та Очаківська.

«Здебільшого вони намагаються цілити в інфраструктурні об’єкти. От нещодавно в Миколаєві С-300 прилетіли та знищили ринок, певні підприємства. Наразі, якщо казати про реєстр пошкодженого майна, по Миколаївському району, наприклад, це 9600 обʼєктів. На жаль, будівлі підприємства руйнуються кожного разу після певних обстрілів. Вони (окупанти) намагаються цілити в якісь великі склади і вважають, що там щось є. Але це просто підприємства, це бізнес, який працює, і, на жаль, має такі наслідки», – сказав він.

Наслідки російського обстрілу у Миколаєві, ринок «Корабельний», Миколаїв, 15 жовтня 2024 року

У Миколаївському районі тривають роботи з облаштування укриттів і бомбосховищ, каже посадовець. Також, попри обстріли, регіон готується до опалювального сезону.

«У всіх районах йде підготовча робота до опалюваного сезону. На зараз готовність житлового фонду – вища за 70%. Також, якщо ми говоримо про водопостачання, то на всіх об’єктах встановлені генератори, готові до певних відключень світла та блекаутів», – повідомив Агабеков.

Миколаївський район є найбільш постраждалим в області, але його активно відновлюють і планують це робити й надалі, додав начальник адміністрації.

«Зараз є великі результати щодо відновлення. Це стосується водопостачання, відновлення багатоквартирних домівок завдяки роботі з міжнародними донорами у співпраці. Також зараз йде відновлення укриттів і постраждалих від ворожих атак навчальних закладів. У нас були громади, де більш ніж половина людей залишили свої домівки через щільні обстріли. Наразі люди повертаються, тому що їхні домівки відновлені, їхні місця роботи відновлені і продовжують працювати. Йде активне розмінування сільськогосподарських земель, аграрного сектору. Тому зараз вже в Миколаївському районі понад 50% забруднених земель від снарядів розміновані», – додав він.

«Люди звикли жити з війною» Керівник благодійної організації «Миколаївський центр соціальної реабілітації «Відновлення» Володимир Тимошенко розповів «Новинам Приазов’я», що гуманітарна ситуація в місті перебуває під контролем. До Миколаєва, як і раніше, прибувають люди з більш небезпечних регіонів.

«Прибувають багато ВПО, переселенців з окупованих територій, вони потребують все одно допомоги ще. І є потреба в допомозі, в будівельних матеріалах, бо у людей житло пошкоджене чи ще щось. В самому місті я критичної ситуації не бачив. Більше область потребує допомоги: прифронтові села, та ті, які деокуповані, місто Очаків – там кожного дня прильоти, є жертви», – сказав він.

Очаків. Бетонне укриття, встановлене в місті, березень 2023 року

Обстріли не викликають паніки у жителів Миколаєва, каже волонтер. У місті є укриття, втім, не завжди є можливість ними скористатися.

Ракета вилетіла, через пів хвилини вона прилетіла вже в місто. До якого укриття ти можеш добігти?

Володимир Тимошенко

«В нас ситуація яка – ракета вилетіла, через пів хвилини вона прилетіла вже в місто. До якого укриття ти можеш добігти? Якщо воно у тебе в будинку, тоді так, добіжиш. А якщо воно десь там за два квартали чи за три, куди ти добіжиш? Нікуди. Просто багато хто вже звик до такої ситуації, з війною, звикся вже. Якщо порівнювати з тим часом, коли Миколаїв був напівоточений, коли ще Херсон не був звільнений, то це небо і земля. Зараз набагато краще і тихіше. Але все одно прилітає періодично, народ просто звик», – зазначив він.

Наслідки російського обстрілу у Миколаєві, ринок «Корабельний». Миколаїв, 15 жовтня 2024 року

«Новини Приазовʼя» поспілкувався з жителями Миколаєва після того, як Росія відновила атаки міста ракетами С-300. Люди зізнаються, що таких обстрілів не чули з 2022 року. Але залишати Миколаїв ніхто з опитаних поки що не збирається.

Ольга Олексієнко: «Це вже як буденність. Так, давно не обстрілювали, але, в принципі, й Одесу не обстрілювали, а потім туди цілять. Живемо, як живемо, намагаємося триматися. Але спати в коридорі не будемо. Там ми спали перший рік – 2022-й, вже не спимо там».

Наталія Якіпчук: «Пару років тому це була майже норма. Зараз рідше трапляється. Розбудили, не дали поспати. Я виїжджала з Миколаєва, але потім повернулася. Тоді теж були періодичні обстріли. Зараз виїжджати не планую вже»

Олександр Глущенко: «Справді, давно такого не було. Дитина, слава богу, спала, тому що вона, думаю, обов’язково злякалася б. Вікна ходили ходуном, двері також. Було лячно, але продовжуємо жити, нам нічого не залишається робити. Ми багато разів виїжджали, повертались. Не хотілося б знову тікати».

Інна Бичковська: «Такі прильоти не надихають на те, щоб спокійно жити в цьому місті. Але ми, мешканці Миколаєва, вже звикли до цього, ми пережили ті етапи, коли були прильоти без попереджень. Тому що ствольна артилерія діставала до нашого міста. Потім після того, як ворога відкинули, стало трохи легше, але ворог не зупиняється. Ця ситуація нас не радує, але ми сподіваємося на те, що вона врешті-решт завершиться перемогою нашої держави».

«Південь буде під вогнем РФ» Речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук вважає, що російська армія буде і надалі обстрілювати і Миколаївщину, і безпосередньо обласний центр з усіх можливих видів озброєння.

Сергій Братчук

Ракет для комплексу С-300 в окупантів більше ніж достатньо

Сергій Братчук

«Дійсно, обстрілів саме комплексами С-300 на Миколаївщині не було з 2022 року. Тоді ми пам’ятаємо, що вдалося нейтралізувати ці пускові установки відповідними діями Сил оборони. Власне, спочатку тих обстрілів стало менше, потім, коли армію РФ почали відтискати далі й звільняти наші території, то зрозуміло, що ця ситуація змінилася. Що наразі ворог вбачає з використанням таких комплексів, як С-300? Перш за все, він підсилює, це найголовніше, свою терористичну складову, тому що ракет для комплексу С-300 в нього більше ніж достатньо. Це озброєння використовується з тимчасово окупованої частини Херсонської області. Окупанти хочуть максимально підсилити також удари по критично важливій та енергетичній інфраструктурі, перш за все», – зауважив він.

Щоби протидіяти обстрілам із систем С-300, потрібно знищувати ці пускові установки, зазначив експерт. Він також сказав, що робота з виконання цього завдання вже ведеться.

«Сподіваюся, цю загрозу вдасться зменшити. Що стосується загальної ситуації, то ми прекрасно розуміємо, що зараз ворог взяв певну оперативну паузу для накопичення відповідних ресурсів, зброї різного ґатунку і буде намагатися бити, звичайно, по енергетичній інфраструктурі для того, щоб створити максимально жахливу ситуацію. Тому це очевидно. Тут треба розуміти, що потенційний обстріл може бути будь-якого дня», – додав він.

Миколаїв, частина російської ракети С-300, 22 вересня 2022 року

Росія атакує і буде продовжувати атакувати всі південні області України, вважає Братчук. На його думку, це є частиною загального плану її наступальної кампанії, яка триває з осені минулого року.

Окупанти намагаються створити ці джерела напруги, в тому числі на цих територіях, які не є суто прифронтовими

Сергій Братчук

«Це Одеський регіон, Миколаївська область, де щодня загрожують Куцурубській та Очаківській громадам з Кінбурнської коси, й намагаються атакувати, підтягнувши С-300. Окупанти намагаються створити ці джерела напруги, в тому числі на цих територіях, які не є суто прифронтовими. Якщо це Одещина, це обстріли балістикою, Миколаївщина – балістика, та С-300. Вони розглядають всі ці наші території як єдиний загальний фронт для того, щоб завдавати максимально ураження по всій території, де вони можуть це зробити, Це намагання, в тому числі бачите, по фронту розтягнути не лише нашу увагу, а і наші ресурси. Тому що зараз йде війна ресурсів», – наголосив він.

  • Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.
  • Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики та водозабезпечення.
  • Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари, як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.


реклама у Нововолинськ