Головна Без категорії Справу про незаконну рубку дерев на 16 мільйонів гривень у нацпарку на...

Справу про незаконну рубку дерев на 16 мільйонів гривень у нацпарку на Волині передали до...

40
0

Джерело: sylapravdy.com

Ексдиректор Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща» Віталій Деркач, колишній власник деревообробного підприємства «Компанія Вуд-Пром» Юрій Шевчук, а також керівник цієї фірми Олександр Шульган постануть перед судом через незаконну рубку дерев на території нацпарку. Правоохоронці викрили злочин влітку 2023 року. У жовтні 2024-го справу передали до суду.

Про це йдеться в ухвалі Ківерцівського районного суду від 17 жовтня 2024 року.

Справу про незаконну порубку дерев на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» розслідувало Державне бюро розслідувань, співпрацюючи з Службою безпеки України.

Торік у серпні в одному з урочищ парку виявили 48 зрубаних дубів віком понад 165 років та 42 дерева інших порід. Екологічну шкоду фахівці оцінили у майже 16,5 мільйона гривень. 

У ДБР вважають, що незаконні рубки організував очільник Цуманської пущі. Він відправив працівників парку на облаштування екологічної стежки в іншій місцевості, а в цей час представники деревообробної фірми незаконно вирубали дуби у природно-заповідному фонді. Деревину планували обробити та експортувати за підробленими документами до країн Євросоюзу.

Нині колишнього директора парку Віталія Деркача судять за перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки та за незаконну порубку дерев також із тяжкими наслідками. В останньому обвинувачують і ексвласника ТОВ «Компанія Вуд-Пром» Юрія Шевчука та керівника підприємства Олександра Шульгана. Крім того, слідство вважає, ці бізнесмени відмивали доходи, одержані злочинним шляхом.

Віталій Деркач очолював Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» з квітня 2021 року. Цього року тимчасовим виконувачем обов’язків директора призначили Тетяну Близнюк.

ТОВ «Компанія Вуд-Пром», яка фігурує у цій справі, працює з 2019-го. До квітня цього року фірма належала підприємцеві Юрію Шевчуку. Нині підприємство перереєстровано на його доньку Вікторію Шевчук. 

Пан Шевчук також очолює товариство мисливців і рибалок «Горинь». У 2017 році ця громадська організація зі скандалом отримала в безоплатне користування майже 5 тисяч гектарів мисливських угідь у цуманських лісах. Частина з них розташована на території заповідних урочищ Національного природного парку «Цуманська пуща». Крім того, «Горині» дозволили обгородити і використовувати як вольєр для розведення тварин 32 гектари лісу поблизу села Гаразджа.

У 2023 році свою причетність до рубання вікових дерев у «Цуманській пущі» Юрій Шевчук заперечував.

ТОВ «Компанія «Вуд-Пром» також фігурує у кримінальному провадженні щодо посадовців держпідприємства «Ліси України». Правоохоронці вважають, що чиновники лісової галузі сприяли цьому підприємству в легалізації незаконної деревини, а також допомагали збільшити маржу. За версією слідства, лісівники занижували сортність деревини породи «дуб», яка згодом продавалася з аукціону ТОВ «Компанія «Вуд-Пром».

Під час обшуків у листопаді 2023 року на території фірми в селі Озютичі правоохоронці вилучили 870 колод дуба на понад 21 мільйон гривень. Деревину передали в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. В серпні цього року АРМА безуспішно намагалося продати з молотка ці лісоматеріали. 

За даними американського ресурсу ImportGenius, торік «Компанія «Вуд-Пром» експортувала за кордон пиломатеріалів дуба щонайменше на 46,4 мільйона гривень, або ж на 1,5 мільйона доларів США. Найбільше – до Словаччини – на 1,4 мільйона доларів. Невеликі партії розрізаного дуба відправили в Болгарію та Іспанію. У 2022-му «Компанія «Вуд-Пром» експортувала лісу ще більше – майже на 52 мільйони гривень. Навіть після відкриття кримінальних справ фірма продовжує продавати за кордон українську лісопродукцію.

Нагадаємо, «Сила правди» розповідала, хто і за скільки купив майно волинських лісгоспів.



реклама у Нововолинськ