“У кого шукати вина сортів Красень, Ярило, розе із Санджовезе або Совіньйон блан, що не поступається Новій Зеландії? Читайте у колонці амбасадора вин України Сергія Клімова: тут він підбиває підсумки винного року та ділиться прогнозами. Українське вино — підсумки 2024 року2024 рік видався надзвичайно активним для українських виноробів. Побачили світ одразу дві книги про українське виноробство, виноробні переходять на альтернативні джерела”, — повідомляє: ua.news
У кого шукати вина сортів Красень, Ярило, розе із Санджовезе або Совіньйон блан, що не поступається Новій Зеландії? Читайте у колонці амбасадора вин України Сергія Клімова: тут він підбиває підсумки винного року та ділиться прогнозами.
2024 рік видався надзвичайно активним для українських виноробів. Побачили світ одразу дві книги про українське виноробство, виноробні переходять на альтернативні джерела енергії, випускають нові лінійки вин та збільшується кількість нових офіційних виноробень, розвиваються нові регіони та висаджуються нові виноградники, а українські вина продовжують активно виходити на світові ринки. Далі про всі ці та інші цікаві теми поговоримо більш детально.
1. Історія українського вина на сторінках книг та у відео
Знати власну історію — дуже важливо. Саме тому для популяризації місцевих вин ми маємо розповідати більше цікавих фактів українцям, аби ті розуміли краще, як розвивалося виноробство на теренах сучасної України.
В грудні 2024 в Ужгороді презентували ще одну книгу про українські вина — Винна історія Закарпаття, авторками якої стали Ольга Тоїчкіна, Вікторія Алексович, Тетяна Літераті. Книга досліджує виноградарство та виноробство на території Закарпаття від найдавніших часів до сьогодення. Сорти винограду, місцеві традиції та легенди, відмінності теруару різних мікрорегонів Закарпаття та багато іншого.
Раніше цьогоріч 2024 вийшла в продаж моя книга Нерозказана історія українського виноробства видавництва Ukraïner — наразі у більшості спеціалізованих магазинів доступний вже другий її тираж. Це квінтесенція моїх 10 років життя з дослідження українського виноробства, яке я розпочав у далекому 2014 році.
Ця книга — справжній альманах українського виноробства, що розповідає про історію українських вин від початків і до сьогодні з фото, графікою, даними з історичних джерел та досліджень, інтерв’ю з виноробами, рекомендацями вин та вичерпною інфоормацією про сорти винограду та теруари. Мало хто знає, але в рамках релізу книги також вийшла серія документальних фільмів, які ми знімали в процесі підготовки книги — вина Поділля, вина Галичини, вина Наддніпрянщини.
2. Нові імена: потужна пʼятірка
В цьому році офіційних виноробень почало ставати все більше. Це пов’язано з суттєвим покращенням виноробного законодавства, спрощенням ліцензування та зменшенням штрафів для малих виноробних підприємств. Винороби, які виготовляють кілька тисяч пляшок на рік перестають боятися, адже тепер у них є їх більш досвідчені колеги, які можуть підказати, як діяти в тій чи іншій ситуації, як заповнювати звіти, вести комунікацію з фіскальними органами і так далі.
Дехто з цих нових імен вже встиг заявити про себе. Відкриттями року для мене стала виноробня з Закарпаття (Кваси) Kohanovska winery, які спеціалізуються саме на пет натах, яких у них цілих 7. Виноробня обрала напрям саме ігристих вин, так як власники володіють пивоварнею Ципа і знають про напої з бульбашками все.
Ще одна майбутня зірка з Закарпаття, який отримав ліцензію в кінці 2023 і в 2024 повноцінно почав працювати — це Крістіан Шош. Крістіану 29 років і він дуже активно працює з місцевими сортами винограду, працює зі старими лозами (яким більше 60 років), спонтанним бродінням, і має дуже високі нагороди як на місцевих так і на міжнародних конкурсах.
Ще одне велике відкриття нового імені в цьому році для мене — виноробня з Житомирської області Lowkowo. Тут прекрасно все — вино, лого та вся айдентика, упаковка, підхід до бізнесу. Виноробня отримала ліцензію в другій половині 2023 року, а в 2024 вже повним ходом працювала та розширювалась. Ці вина можна знайти в багатьох ресторанах та магазинах Житомира, і це ще один чудовий приклад того, як регіональні виноробні мають розвиватися в своєму регіоні. Виноробня має невеликий молодий виноградник під Житомиром, але поки що основну масу винограду для своїх вин купує в Одеській області.
Bakota Bay — ще одна виноробня, яка повноцінно почала свою роботу в 2024 році. Винороб Руслан Ковалевський переїхав з Кропивницього на пагорби поблизу Бакоти, де об’єднав зусилля разом з місцевим бізнесменом Аурелом Рошкою та будують повноцінну потужну виноробню. Наразі виноробня переважно працює з купленим виноградом з Одеської області, і лише трохи має власної ягоди з бакотських схилів, проте трохи згодом розповім вам про те, скільки нових виноградників та які сорти вони висадили у цьому році.
Також кілька нових офіційних імен, які вже з ліцензіями з’являться вже зовсім скоро. Одні із тих, за кого я надзвичайно радий, адже куштую їх вина щороку і вони стають ще кращими — це сімейна виноробня Ольги Черепанин та Миколи Хижко з Львівської області Раковецька лоза. До їхнього невеликого виноградника (0,5 гектара, де ростуть Соляріс, Рилсінг, Шардоне, Заматш, Регент, Каберне Кортіс, Мускат Блау, Цвайгельт та інші) під Льовом в наступному році буде досаджено ще 2,5 гектари, де планують посадити Ярило (новий сорт від Інституту виноградарства та виноробства Таїрова) та деякі piwi сорти. Сім’я знайшла поблизу свого виноградника чудову земельну ділянку з великими покладами вапняку.
3. Нові виноградники в 2024: цікаві теруари та новий погляд на сорти
В цьому році в Україні з’явився найвищий виноградник над рівнем моря — 500 метрів. Він знаходиться в селі Кваси (Закарпаття), а висадили його власники виноробні Kohanovska winery. Там росте 1000 саджанців Совіньйон рітос та 500 саджанців Піно Нуару. Вже за кілька років спробуємо надзвичайно цікавий теруар. Наразі виноробня виготовляє сої пет нати з власного виноградника в селі Дийда, який придбали в 2023 році, де знаходиться 3,5 гектари старих лоз Біанки, Цвайгельту, Олег Діамант та інших.
Bakota Bay поблизу Бакоти (Хмельницька область) висадили та частково запланували на наступний рік 3 гектари виноградника. Сорти, які обрали — Рислінг, Шардоне, Совіньйон блан, Йоханітер, Мерло, Піно нуар та невелика кількість Тельті Курук.
Колоніст також в цьому році розширив посадки Одеського чорного в Бесарабії на 5 га. Виноробня з-під Києва, Vino Demidi, висадили заново в 2024 році сорт винограду Красень. Кілька років тому вони його повністю викорчували, так як він не давав ті результати, які хотілося, але коли відкрили одну з бочок, в якій ягоди перед виготовленням вина були підв’ялені, усвідомили справжній потенціал сорту. То ж з 2024 року на схилах Дибенець знову ростуть саджанці української селекції Інституту виноградарства та виноробства Магарач.
Father’s wine поблизу Гусятину (Тернопільська область) в цьому році додали до своїх існуючих 4 гектар ще 2, висадивши Шардоне. В майбутньому планується виготовлення класичного ігристого, адже місцевий клімат сприяє.
Нова виноробня Галицькі пагорби Сергія Стельмаха почали висадку винограднику поблизу Чорткова (Тернопільська область), а ліцензію планують отримати вже у 2025. На 2 гектарах будуть рости Дублянський, Цитронний Магарача, Рислінг Рейнський, Совіньйон блан, Цвайгельт та два аборигенних сорти з того району — білого та червоного кольору.
Виноробня Big Wines, яка є частиною холдингу Vinos de La Luz придбали 84 га старого виноградника в Буджакській громаді Одеської області, також придбали 20 га землі під закладку нового виноградника там же, 3 га придбали у селі Шабо і 10 га у селі Коблево. Сорти, які виноробня має в наявності – Каберне, Мерло, Сапераві, Піно нуар, Піно грі, Трамінер рожевий, Ркацителі, Аліготе та наш місцевий Тельті курук.
GIGI winery почали роботу над висадкою виноградника на власній ділянці у Вінницькій області поблизу села Бронниця, планується висадка 10 га. Також в цьому році виноробня заклала 8 квеврі об’ємом 1,2 т. кожна, які придбали у Грузії.
4. Вдалі нові релізи
У кожної виноробні з’являються нові лінійки вин практично щороку. Про найцікавіші розповім вам тут.
Перша виноробня Тернопільської області Father’s wine продовжує дивувати ринок яскравістю своїх етикеток. Цьогорічна весняна серія пʼяти петнатів стала надзвичайно вдалим поєднанням вин ансестраль та українськоого мистецтва — етикетку до вин та подаруковий бокс створив відомий український художник Сергій Майдуков. А восени Сергій домалював ще одну етикетку для нового пет нату сезону 2024, купаж Йоханітера та Мускат Оттонеля.
Leleka wines випустили лінійку ігристих вин з сорту Аліготе — брют, напівсухе та напівсолодке.
Сімейна виноробня Зелениць випустила червоне вино з сорту Монарх.
Перше ігристе вино з нашим автохтонним сортом Тельті Курук випустили ті, хто цей сорт і зробив популярним — SHABO. Наприкінці 2024 року вони презентували нову лінійку ігристих вин Primo Secco для рітейлу (базова лінійка) та для ХоРеКи (лімітована лінійка). У лімітованій лінійці моїм однозначним фаворитом є вищезгаданий Тельті курук.
Один із лідерів українського виноробного ринку KOBLEVO випустили в цьому році Одеський чорний у напівсолодкій версії. Якщо брати статистику ринку, то червоне напівсолодке — незмінний фаворит продажів в Україні, тому наявність у цій категорії українського вина з нашого місцевого сорту винограду мене особисто радує. Адже хай краще українці п’ють наше вино, а не віддають гроші імпортному в цій категорії. В 2024 році виноробня з Миколаївської області сфокусувалися на розвитку автентичної лінійки з Самчиківським розписом на етикетці, та з моменту запуску вже продали ~ 85 млн пляшок (30 млн пляшок цього року).
Villa Tinta випустили перші пет-нати — білий та рожевий.
Закарпатські лідери Шато Чизай у січні 2024 році випустили свій перший реліз бренді – 5 та 7 років виключно з власних спиртів. Це великий крок, адже Закарпаття має славну історію кріплених вин і поява міцного напою лише підсилює це.
У Богдана Павлія, який має виноградник поблизу Бакоти, вийшло перше рожеве вино з сорту Санджовезе. Цікаве, ароматне, втім має легку гірчинку в післясмаку. Хочу відмітити, що Совіньйон блан Павлія є, на мою думку, найкращим взірцем, наближеним до новозеландських конкурентів.
5. Успіх вин Украіни на міжнародних ринках
В липні шього року у Варшаві пройшла знакова дегустація із Майстрами Вина, що визначила по визначенню Топ 24 українських вин. Титул MW носять трохи більше 400 людей на планеті, а рівень їх знань та довіра до їх слова на найвищому рівні у професійній спільноті. Шестеро з них в сліпу продегустували 100 українських вин, які готові до експорту, та визначили 24 найкращих серед них. Серед виноробень, вина яких потрапили у список — GrandeVallée, Шато Чизай, Колоніст, Бейкуш, SHABO, Frumushika-Nova, Villa Tinta, My Wine, Bolgrad, 46 Parallel, GIGIwinery.
Одеський чорний виноробні Villa Tinta виграв тендер у Швеції, та потрапив на полиці місцевої монополії Systembolaget. Також виноробня підписала контракт з Німеччиною та відвантажили першу партію. Загалом виноробня збільшила долю експорту готової пордукції на 30% відносно 2023 року і доля експорту тепер досягла 20% від загального обороту підприємства, хоча частково це пов’язано зі скороченням продажів в Україні.
Виноробня Бейкуш на дорозі до шведського ринку, закріпилася продажами на ринку Великої Британії та збільшила об’єм та асортимент поставки на ринок США.
Десятки найвищих відзнак на міжнародних конкурсах в Великій Британії, Відні, Берліні, Будапешті та інших містах.
Колоніст зробили перше відвантаження в Німеччину, скоро з’являться на ринку Швеції та в процесі підписання з Болгарією.
KOBLEVO вивели на ринок Фінляндії вина з низьким вмістом алкоголю, розширили експорт на ринки Болгарії, Туркменістану та Польщі.
6. Зелена енергетика на виноробнях
Перебої зі світлом підштовхнули деякі українські виноробні до альтернативних джерел енергії, вимушене sustainability — що є, до речі, потужним світовим трендом у виноробстві.
В цьому році дві великі виноробні Колоніст та SHABO перейшли на відновлювальні джерела енергії. Тепер обидві виноробні мають сонячну електроенергію та більш стійкі до перебоїв.
7. Kyiv Streets Wine: аукціонні продажі задля донатів
Київ — світова столиця, де найбільша кількість вертикальних виноградників в світі. Прогулюючись вуличками міста ви всюди бачите виноград, який обплітає будинки подекуди аж до 5 поверху — Печерськ, Поділ, Виноградар та в інших районах.
В 2023 році я реалізував давню мрію — зібрати разом з киянами виноград з київських вулиць та зробити з нього вино. Умови війни породили ще одну ідею — продавати ці вина на аукціонах по всьому світу, а виручені кошти відправляти на допомогу ЗСУ. Разом з киянами нам вдалося зібрати 8 різних сортів винограду, з яких вийшло зробити трішки більше 100 пляшок вина. Вийшло легке та ароматне рожеве вино, з насиченим кольором та ароматом ягід.
Вино було зроблене на виноробні під Києвом Cassia wine Миколою Касьяненком. Етикетку створив відомий український художник Володимир Манжос, відомий як WaOne of Interesni kazki, де він зобразив виноградну лозу у танці з каштаном. Етикетки надруковані шовкодруком в лімітованому накладі в майстерні Mirno Мариною Ханіс, яка друкує вручну обмежені наклади принтів в співпраці з українськими митцями і брендами. Найближчими днями запрацює www.kyivstreetswine.com, де зʼявиться вся інформація про пляшки вина: де вони були продані, куди пішли донати, можливість замовити за донат певну пляшку з номером та інша цікава інформація про історію виноробного Києва.
Пляшки вже почали продаватися на аукціонах. Першу пляшку нам вдалося продати ще навіть без етикетки в Лондоні, 8 травня 2024 за 200 фунтів, а кошти пішли у фонд Mitray Foundation. Друга продалася у 8 вересня в Стокгольмі за 500 євро, а кошти пішли у організацію One for Ukraine. Далі у жовтні був Вашингтон, де на двох різних подіях 22 та 23 жовтня одна була продана за $150, а друга за $800, обидві суми пішли у фонд United HelpUkraine. У Києві на аукціоні фестивалю Kyiv Food and Wine Festival 9 листопада пляшка була продана за 13500 грн., а кошти пішли у благодійний фонд Лелека. 13 грудня у Сан-Франциско на святкуванні 10 річчя благодійного фонду Лелека пляшка була продана на аукціоні за $950. Багато пляшок ще попереду, як і багато допомоги українським захисникам.
Я мрію, щоб свято виноградного збору та створення вина з київських вулиць продовжувалось і ставало щорічною традицією, яка буде об’єднувати киян та гостей міста. В 2024 ця традиція була продовжена, тож другий реліз вина очікуємо вже весною.
8. Божоле нуво прибуло з українським митцем
Щороку, починаючи з 1985 року, французька виноробня Maison Georges Dubœuf співпрацює з художниками, щоб створити плакат, який представляє щорічне свято божоле, і який далі по всьому світу презентує вин цього бренду у точках продажів. В 2024 році такий плакат створив українських митець Володимир Манжос, WaOne, про якого я писав вище, який є автором зображення Вин з київських вулиць.
Володимир працював над цим літографічним плакатом в студії IDEM (Париж, Франція). Це сучасний арт-простір та легендарна друкарня, розташована в районі Монпарнас. Заснована в 1881 році, IDEM зберегла традиційне обладнання, що використовується для створення літографій, і співпрацювала з видатними художниками, такими, як Пікассо, Матісс, Шагал та іншими. Сьогодні це місце поєднує історію та сучасність, де митці з усього світу створюють унікальні твори, підтримуючи ремесла та інноваційний підхід до мистецтва.
9. 10 років Kyiv Food and Wine Festival
З 2014 року Kyiv Food and Wine Festival задає тренд на популяризацію українських вин та розвиває винну культуру в Україні. В травні 2024 пройшов 20-й фестиваль, а до Дня українського виноградаря та винороба, 9−10 листопада, відбувся ювілейний, 21-й фестиваль, який ознаменував десятиріччя проекту, адже перший фестиваль відбувся в жовтні 2014 року.
10. Плани на 2025 рік
В 2025 Father’s wine планує порадувати нас ігристим по класиці з сорту Геліос, Шардоне витриманим у дубовій діжці, Дублянським скін контакт та деякими сюрпризами з блендами.
У Колоніста вийде довгоочікуване розе з сорту Каберне Совіньйон.
Kohanovska winery випустить петнат із Цвайгельту, і мені здається, це буде один із найцікавіших рожевих петнатів України, зважаючи на те, як цей сорт веде себе у ігристому вигляді в Австрії. Також тут буде ще один петнат Дийда збір з 6 різних сортів, по типу австрійського польового збору Gemischter Satz.
Крістіан Шош в сезоні 2024 зробив вино виключно з ботритизованих ягід і планує в наступному сезоні випустити солодке вино по типу Tokaj Azsu.
My Wines випустить біле з сорту Сухолиманський білий, а також готують випуск лінійки бренді високого рівня. Нагадаю, що власник My Wine Едуард Городецький добре знається на хорошому бренді, адже багато років до почату власної справи розвивав бренд Шустов.
Big wines планує збудувати виноробню під Києвом в Обухівському районі, де також запланована висадка виноградника.
7−9 лютого я планую провести у Львові авторський винний курс про українське вино, разом з Wine Course Lviv.