Джерело: www.unian.ua
Карамелізований димний смак овочів-гриль неможливо відтворити в будь-який інший спосіб.
Незалежно від того, нанизані овочі на шампури, закинуті в кошик для гриля чи обсмажені безпосередньо на решітці, вам вони можуть сподобатися ще більше, ніж м’ясо. Видання попросило експерта, щоб він поділився порадами та ідеями про те, як краще готувати овочі на грилі.
“Овочі-гриль – це абсолютний переломний момент, який заслуговує на місце в меню кожного. Гриль перетворює овочі так, як цього не може зробити жоден інший метод приготування. Інтенсивне нагрівання підсилює їхній природний цукор, утворюючи солодкі обвуглені краї та глибокі димні відтінки. Овочі-гриль привносять різноманітність, колір і текстуру на тарілку”, – зазначив майстер гриля Дастін Грін.
За його словами, овочі, приготовлені у цей спосіб, надзвичайно універсальні. Їх можна подавати окремо, але також можна нарізати в салаті, додавати у лаваш, сендвіч тощо. Для того, щоб вони були смачні, варто знати кілька простих правил.
• Важливо добре розігріти гриль – принаймні 10 хвилин. Грін каже, що це запобігає прилипанню овочів до гриля. Водночас і не можна, щоб він був занадто гарячим: у такому разі зовні овочі можуть підгоріти, тоді як середина залишиться сира.
• Потрібно мати під рукою всі необхідні інструменти, зокрема довгі щипці для гриля, лопатку для гриля, сухі та вологі рушники для рук. Один з улюблених інструментів Гріна – шампури. За його словами, смажити овочі на шампурах зручно, адже тоді перевертати їх можна всього один раз. Для дрібних овочів варто подумати про використання кошика для гриля або перфорованого підноса, а не про те, щоб класти їх безпосередньо на гриль – таким чином, ви не загубите їх між решітками.
• Змащувати олією потрібно овочі, а не гриль. Це створить легке, рівномірне покриття та зменшить прилипання. Найкраще для цього підходить олія з високою температурою димлення, зокрема оливкова, каже Грін.
• Правильно підберіть температуру. Як стверджує Грін, створення температурних зон на грилі допомагає вмістити овочі будь-якої текстури. Товщина овочів визначає, чи буде приготування прямим чи непрямим. Зокрема для щільних овочів, таких як морква або солодка картопля, він радить використовувати холоднішу непряму зону, а для таких, як кабачки і гриби, які швидше готуються, – прямий нагрів.
• Не можна пересмажувати овочі. Інакше вони стануть кашоподібними і не такими смачними. Товщина матеріалу визначає все під час приготування – час, температуру й техніку. Час – це те, як довго готуються овочі, температура – це те, наскільки гарячий гриль, а техніка приготування – пряма чи непряма, пояснив Грін. Зазвичай він готує овочі на грилі при температурі 230-260 градусів Цельсія при прямому нагріванні.
• При маринуванні овочів не обмежуйтеся оливковою олією, сіллю і чорним перцем. За словами Гріна, овочі – це той “чистий аркуш”, який дає багато простору для творчості. Він пропонує експериментувати з маринадами або сумішами спецій, щоб надати страві додаткової глибини. Такі варіанти, як бальзамічна глазур, копчена паприка або оливкова олія з часником, можуть покращити навіть найпростіші продукти, впевнений експерт.
• Водночас варто уникати маринадів і соусів з високим вмістом цукру (наприклад, соусу барбекю), які підгорять на грилі, перш ніж овочі приготуються. Те саме стосується і маринадів з великою кількістю трав: їх найкраще наносити на овочі в останні хвилини смаження.
• Маринуйте овочі щонайменше годину, але не більше ніж добу.
• Експериментуйте і з підбором овочів. Підійдуть не лише кукурудза і спаржа, а й, як не дивно, салат ромен, авокадо, зелена квасоля, буряк. Є лише один овоч, який не підходить для готування на грилі, і це – огірки.
Раніше УНІАН розповідав, як смачно приготувати кабачки із сиром та медом у духовці. Для цієї страви нарізаний кабачок запікають, потім посипають його сиром, який розплавляють до золотистого кольору. Крапля гарячого меду поверх додасть особливої нотки, ідеально збалансовуючи насичений смак сиру та м’який смак кабачка.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Відповідь дадуть лише найкращі знавці ПДР: хто з водіїв може зробити розворот
- Як сказати “вызывающий вид” українською: три цікаві фрази
- Як сіяти ехінацею, щоб квітка точно прижилася: поради для садівників-початківців