Головна Без категорії Де найбільше вітаміну С: дієтологи назвали суперовоч, корисніший за апельсин

Де найбільше вітаміну С: дієтологи назвали суперовоч, корисніший за апельсин

40
0

Джерело: www.unian.ua
При згадці про вітамін C ми зазвичай думаємо про цитрусові, але є й інші, нічим не гірші, джерела аскорбінової кислоти.

Броколі за вмістом вітаміну С не поступається апельсинам / колаж УНІАН, фото Pixabay.com, ua.depositphotos.comВітамін C – один із найважливіших засобів для підтримки імунної системи. Цей важливий поживний елемент, також відомий як аскорбінова кислота, міститься в багатьох продуктах. При згадці про вітамін C ми зазвичай думаємо про цитрусові, проте є й інші джерела, що заслуговують на увагу. Один із них – броколі. Про це пише Eatingwell. 

Лише ½ склянки вареної броколі містить 51 мг вітаміну C, що становить 57% від денної норми. Це на 14% більше, ніж у половині грейпфрута, зауважила дієтологиня Джоан Селдж Блейк. Вона пояснила, чому вітамін C та броколі настільки корисні та як частіше включати цей суперпродукт до свого раціону.

Чому вітамін C такий важливий• Потрібен для вироблення колагену. Колаген – це не просто популярна добавка, а головний структурний білок в організмі. 

“Колаген – найбільший білок в організмі, тому він необхідний для підтримки здоров’я сполучних тканин”, – пояснила Селдж Блейк. 

Організм виробляє колаген самостійно, але для цього йому потрібен вітамін C. Тому нестача вітаміну C часто помітна за станом шкіри або ясен.

• Підтримує імунну систему. Вітамін C добре відомий як антиоксидант, що допомагає захищати клітини від пошкоджень. Крім того, він необхідний для належного функціонування клітин імунної системи, а також сприяє здоров’ю шкіри – першого захисного бар’єра від інфекцій.

• Сприяє здоров’ю очей. З віком здоров’я очей погіршується через оксидативний стрес. Дослідження пов’язують вітаміни A, C та E з профілактикою або уповільненням розвитку катаракти та вікової макулодистрофії. Один з оглядів зазначає, що вітамін C у складі збалансованого харчування може бути ефективнішим, ніж добавки.

• Може покращувати здоров’я кишківника. Попередні дослідження показують, що вітамін C може сприяти розмноженню корисних кишкових бактерій та зміцнювати кишкову стінку, підвищуючи вироблення коротколанцюгових жирних кислот. Проте для підтвердження цих результатів потрібні масштабніші дослідження.

Чому броколі – справжній суперпродуктБроколі – це не лише джерело вітаміну C, а й потужний комплекс поживних речовин, які допомагають організму краще його засвоювати. За словами дієтолога Дрю Хелмера, продукт має низку корисних властивостей.

• Хороше джерело клітковини. ½ склянки вареної броколі містить 3 г клітковини, яка сприяє ситості, а також здоров’ю кишківника, серця та метаболізму.

• Містить калій. ½ склянки броколі містить 229 мг калію (близько 5% денної норми). Калій важливий для регуляції тиску та роботи серця.

• Багата на фолієву кислоту та вітамін K. Ця ж порція дає 21% добової норми фолату (особливо важливого для вагітних) і 91% вітаміну K, необхідного для згортання крові та здоров’я кісток.

• Сприяє засвоєнню заліза. Вітамін C покращує засвоєння заліза з рослинної їжі, тож поєднання броколі з бобами чи тофу – чудовий спосіб підтримати рівень цього мікроелемента.

Як додати більше броколі до раціонуБроколі доступна, недорога й універсальна – її легко знайти в будь-якому магазині як у свіжому, так і в замороженому вигляді. Ось кілька ідей.

• Запікання або гриль. Полийте броколі олією, додайте спецій і запечіть або приготуйте на грилі. Це смачна страва до салатів, каш або пасти.

• Приготування на парі. Корисний гарнір до риби, курятини або вегетаріанських бургерів. Трохи лимонного соку, часнику чи трав зроблять смак яскравішим.

• Добавка до омлетів і салатів. Так само, як і цвітну капусту, відварену броколі можна подрібнити до стану “рису” – вийде чудова добавка до запіканок, омлетів чи салатів.

• Сира у салатах і ролах. Наріжте або натріть броколі сирою і використайте у сааті, сендвічі або при приготуванні ролів.

• Пюре. Подрібнену до стану пюре броколі додайте до супів, соусів або паст – навіть найвибагливіші діти не помітять, як з’їли овочі.

Раніше УНІАН розповідав, як смачно приготувати ароматні овочі-гриль. Зазначалося, що овочі, приготовлені на грилі, – це чудовий спосіб урізноманітнити ваш раціон. Якщо ви навчитеся правильно їх готувати, то переконаєтеся, що цей карамелізований димний смак по-іншому відтворити неможливо. Інтенсивне нагрівання підсилює їхній природний цукор, утворюючи солодкі обвуглені краї та глибокі димні відтінки. Овочі-гриль привносять на тарілку різноманітність, колір і текстуру. Овочі-гриль можна подавати окремо, але також можна нарізати в салати, додавати у лаваш, сендвіч тощо. Для того, щоб вони були смачні, варто знати кілька простих правил. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Яке ліжко обирають мрійники, а яке – практики: точний тест на тип особистості
  • Люди, народжені в ці дати, обдаровані мудрістю та мають “стару душу”
  • Тільки люди з очима орла знайдуть лисицю за 8 секунд в хитрій оптичній ілюзії



реклама у Нововолинськ