Джерело: www.unian.ua
Дослідники не радять їсти шкідливої риби, а також тієї, що перебуває на межі зникнення.
Риба – необхідний продукт для людського організму, адже вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот. Проте деякі її види здатні накопичувати в собі важкі метали, мікропластик із забруднених водойм. На жаль, отруєння ртуттю через забруднену рибу – це реальна загроза, яка може мати серйозні наслідки для здоров’я, йдеться у матеріалі.
У 2023 році в США вчені з Робочої групи з питань навколишнього середовища провели дослідження, яке виявило, що “вживання однієї прісноводної риби дорівнює місяцю пиття води, що містить “вічні хімікати”. Це викликає тривогу, враховуючи всю небезпеку цих “вічних хімікатів” , також відомих як перфторвуглецеві ацетати (PFAS).
Видання назвало 10 видів риби, яку не варто їсти.
1. ТилапіяДослідження 2008 року показало, що вживання більшої кількості такої риби, як тилапія, призводить до високого рівня запальних реакцій в організмі. Проблема в тому, що ця риба містить дуже мало корисних омега-3 жирних кислот і дуже високий рівень омега-6 жирних кислот, які посилюють запалення.
Як відомо, високий рівень запалення в організмі може погіршити симптоми аутоімунних захворювань і бути пов’язаний із хронічними недугами, такими як хвороби серця і діабет.
Якщо ви все ж вживаєте тилапію, уникайте сортів з Китаю, де методи ведення сільського господарства викликають особливе занепокоєння. Краще обирайте рибу зі США, Канади, Нідерландів, Еквадору та Перу. Хорошим варіантом є і тилапія, виловлена в дикій природі, але її дуже важко знайти.
2. Атлантичні камбалові (палтус, камбала, морський язик)Через надмірний вилов та високий рівень забруднення ці види камбали забезпечили собі місце у списку риби, яку ніколи не слід їсти. У 2014 році найбільша у світі група з охорони океану Oceana провела розслідування, яке виявила, що комерційні рибалки у США щороку викидають за борт близько 2 мільярдів фунтів “прилову”. Це еквівалентно приблизно пів мільярда порцій морепродуктів.
Каліфорнійський зябровий промисел, що спрямований на вилов палтуса, був визнаний одним із найгірших. Згідно зі звітом, якщо ви їли американського палтуса, є велика ймовірність, що він походить з цього шкідливого промислу.
3. Ікра білугиБілуга – стародавня риба, яку дуже цінують за її ікру, також відому як чорна ікра. Насправді, ця риба виростає дуже великою, може жити до 100 років і нести кілька сотень фунтів чорної ікри, вартість якої може сягати 3500 доларів за фунт.
За даними Oceana, білуга повністю зникла з кількох водойм, у яких раніше мешкала, і вчені побоюються, що вона перебуває під критичною загрозою зникнення. Без подальшого захисту ми можемо назавжди втратити одну з найбільших і найцікавіших риб у світі.
Якщо ви категорично не можете відмовитися від ікри, експерти рекомендують ікру з блакитного осетра, вирощеного в рециркуляційних аквакультурних системах.
4. Морський окунь Зараз це поширена риба, але її надмірний вилов поставив цей вид у загрозливе становище. Також проблематичним є високий рівень ртуті.
5. Вугор Деякі популяції вугра через надмірне виловлення перебувають на межі зникнення, а тим часом цей вид риби надзвичайно важливий для захисту наших водних запасів. Наприклад, у річці Делавер вугрі є невід’ємною частиною поширення популяцій мідій, які служать природними фільтрами води.
Крім того, вугрі, як правило, легко поглинають та накопичують шкідливі хімічні речовини та забруднювачі, такі як поліхлоровані біфеніли (ПХБ) та антипірени.
6. Фермерський лососьФактично, більшість лосося, який продається як “атлантичний”, вирощується на фермах, тобто в умовах наявності пестицидів, фекалій, бактерій та паразитів.
Більше того, дослідження показали, що вирощений лосось частіше містить шкідливі забруднювачі, такі як ПХБ, що пов’язані з інсулінорезистентністю, ожирінням та інсультом. Його також часто лікують антибіотиками, і він, як правило, має вищий вміст запальних омега-6 жирних кислот.
7. Фермерські креветкиКреветки, вирощені на фермах, на які припадає близько 90 відсотків креветок, що ми споживаємо, небезпечні для здоров’я. У 2009 році італійські дослідники виявили, що 4-гексилрезорцинол, харчова добавка, яка використовується для запобігання знебарвленню креветок, може зменшити кількість сперматозоїдів у чоловіків та збільшити ризик раку молочної залози у жінок.
До того ж усі пестициди, крім одного, що використовуються для виробництва креветок, заборонені для використання на креветкових фермах США. Ставки для вирощування креветок також обробляються шкідливими хімікатами та пестицидами, такими як малахітовий зелений, ротенон та оловоорганічні сполуки, всі з яких можуть мати негативний вплив на здоров’я.
7. Атлантичний блакитний тунець Атлантичний блакитний тунець належить до риби, якої ніколи не слід їсти, з кількох причин. По-перше, його надмірно виловлюють – майже до повного зникнення. Однак через високий попит на суші, керівники рибних господарств все ще дозволяють комерційний вилов. На жаль, чисельність блакитного тунця становить лише 2,6 відсотка від історичного рівня популяції.
Крім того, ця риба містить підвищений рівень ртуті.
Раніше УНІАН розповідав про 13 найкорисніших рибних консервів, якими варто запастися. Консервована риба багата на поживні речовини, економічна й ідеально підходить для швидких страв або закусок. Вона містить високоякісний білок, жирні кислоти омега-3, а також необхідні вітаміни та мінерали, які приносять користь здоров’ю. Серед консерв, які варто мати вдома, експерти назвали сардини, оселедець, лосось, тріску, скумбрію, анчоуси тощо.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Психолог назвав три ознаки того, що ваші стосунки опинилися на межі розриву
- Чому собака гризе диван та інші меблі: експерти розкрили основні причини та дали поради
- Які кольори не варто поєдувати з деревом: дизайнери назвали 5 невдалих варіантів