Головна Без категорії Як краще стерилізувати банки, щоб не “вибухнули”: мінуси і плюси кожного способу

Як краще стерилізувати банки, щоб не “вибухнули”: мінуси і плюси кожного способу

17
0

Джерело: www.unian.ua
Для економії часу та захисту консервації потрібно вибрати вдалий спосіб стерилізації.

Кожен спосіб має свої плюси і мінуси / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.comЩоліта українські господині відкривають сезон “закруток” – консервують овочі, фрукти і ягоди, роблять соте з баклажанів, закривають кабачки, огірки з гірчицею, помідори і перці, варять компоти і варення на зиму. Способи стерилізації ємностей для заготовок бувають різними, але щоб потім не розчаруватися, потрібно знати, як стерилізувати банки в духовці, мікрохвильовій печі, окропом або над парою.

Як стерилізувати банки – з вмістом чи безДеякі жінки вважають за краще обробляти банки вже після закладки продуктів. У цьому теж є свої нюанси, розглянемо їх.

Ідеально для будь-яких продуктів – соусів, солінь, компотів, варення тощо. Можна проконтролювати якість стерилізації і ємностей, і кришок. Смак консервації не постраждає від високої температури. Однак, за такого методу обробки доведеться дуже швидко заливати їжу в гарячу ємність, інакше банка може тріснути.

Порожні банки

Ідеально для будь-яких продуктів – соусів, солінь, компотів, варення тощо. Можна проконтролювати якість стерилізації і ємностей, і кришок. Смак консервації не постраждає від високої температури. Однак, за такого методу обробки доведеться дуже швидко заливати їжу в гарячу ємність, інакше банка може тріснути.

Повні банки

Цей варіант хороший, якщо ви не впевнені в тому, як ретельно вимили продукти – стерилізація ємності з вмістом допомагає вбити бактерії. Також вам не доведеться витрачати час на стерилізацію банки – все зробите разом уже після закладки. Крім того, ємності, оброблені таким чином, зберігаються довше за кімнатної температури.

Перш ніж обирати такий метод, зверніть увагу на мінуси – деякі продукти можуть втратити смак, якщо стерилізувати їх у банці. Найчастіше так відбувається з огірками та ягодами. Також потрібно бути уважним із часом – якщо перегрієте, банка лопне. Стерилізувати ємності з вмістом потрібно тільки в певних випадках – це допустимо для лечо, аджики, деяких солінь, де термообробка була мінімальною.

Як і скільки стерилізувати банки над пароюТрадиційний метод використовує більшість господинь – саме так стерилізували ємності ще за часів СРСР. Жодного спеціального обладнання не потрібно – тільки решітка, каструля і вода. Немає нічого складного в тому, як стерилізувати банки окропом – ви ставите банку на решітку або шийкою донизу на каструлю, всередині якої кипить вода, а пара 5-15 хвилин стерилізує ємність. До речі, разом із банкою так можна очищати і кришки.

Плюс цього способу в зручності та швидкості, але й мінуси теж є – можна обпектися, обробляти так більше однієї-двох банок довго і виснажливо. Крім того, краплі води можуть потрапити в банку, що призведе до “вибухання”. Проте, якщо у вас консервації небагато, буквально одна-дві, то краще стерилізувати ємності над парою.

Скільки і як стерилізувати банки в каструліДругий варіант стерилізації теж знайомий нам із досвіду мам і бабусь – ви маєте взяти велику каструлю, налити в неї воду, поставити або покласти банки і кип’ятити 10-15 хвилин. Перевага такого методу в тому, що ємності простерилізуються рівномірно і якісно, також можна обробляти і кришки. Мінусів цілих чотири:

  • вам потрібна справді велика каструля;
  • багато води, яка буде довго закипати;
  • банки можуть тріснути при перепаді температури;
  • їх незручно діставати і сушити.

Проте українки часто обирають саме цей спосіб, особливо якщо банок багато.

Як стерилізувати банки в духовціТретій метод – чисті, вимиті з содою, банки поставити в холодну духовку, а потім поступово розігріти її до 130-150 градусів Цельсія. Підтримуючи температурний режим, не забути, скільки стерилізувати банки в духовці – достатньо 10-15 хвилин. Плюси стерилізації таким чином очевидні:

  • можна обробити багато банок;
  • руки вільні, не потрібно стежити, можна займатися іншими справами;
  • крапель води всередині ємностей не буде.

Мінуси теж присутні, один із них – заборона на стерилізацію пластикових кришок або металевих, але з гумовою прокладкою. Також важливо акуратно розставити банки на відстані одна від одної, якщо вони стикатимуться – можуть тріснути. Навіть незважаючи на нюанси, якщо у вас більше трьох ємностей, то краще стерилізувати банки в духовці.

Як і скільки стерилізувати банки в мікрохвильовціЧетвертий варіант обробки ємностей для “закруток” – взяти банку, налити в неї води на 2-3 см від дна, поставити в НВЧ-піч. Увімкнути мікрохвильовку на 3-5 хвилин, поки вода всередині банки не почне кипіти, і не піде пара.

Переваг багато – швидкість, ідеально стерилізувати банки в мікрохвильовці, якщо вони невеликі (до 1 літра), жодних каструль і травматичності. Мінуси у такого способу теж є – кришки обробляти не можна, зокрема металеві, а також доведеться обережно діставати банку з киплячою водою.

Як і скільки стерилізувати банки в посудомийній машиніП’ятий спосіб зустрічається досить рідко, але ним теж користуються сучасні господині. Берете вимиту банку, ставите в посудомийку і запускаєте цикл із максимальною температурою близько 65-70 градусів Цельсія. Таким чином ви зможете обробити багато ємностей і не обпектися.

Нюанси теж є – використовувати цей метод можна, тільки якщо посудомийка може забезпечити високу температуру. До того ж, коли діставатимете банки, чекати не можна – закладати продукти доведеться швидко, поки ємність не охолола.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Так годують курей-несучок у селах – яйця збирають великі з яскравим жовтком: приклад раціону
  • Смачніше, ніж у кав’ярні: 7 секретів, як зварити ідеальну каву вдома
  • Чи потрібно вимикати все під час грози і щільно закривати вікна: розбір популярних порад



реклама у Нововолинськ