Джерело: www.unian.ua
Цілісне насіння – це неочищене насіння. Декому подобається хрускіт, тоді як іншим оболонка може здатися занадто жорсткою. У цьому разі можна вибрати очищене.
Воно містить корисні рослинні сполуки, такі як фітостероли та поліфеноли, які можуть підтримувати загальне здоров’я, пише Health. Існує безліч способів вживання гарбузового насіння в їжу, хоча користь від його вживання в цілому вигляді, очищеним, сирим або смаженим різниться.
Цілісне та очищене гарбузове насінняЦільне насіння – це неочищене насіння. Декому подобається хрускіт, тоді як іншим оболонка може здатися занадто жорсткою. У цьому разі можна вибрати очищене насіння.
Обидва варіанти багаті на білок, мінерали та жири, переважно у формі корисних мононенасичених і поліненасичених жирів.
Харчова цінність цільного гарбузового насінняУ неочищеному насінні більше клітковини, ніж в очищеному. Воно також містить більше калію і цинку. У 28 грамах смаженого цільного насіння гарбуза міститься:
- білок: 5,22 г (г);
- загальний жир: 5,5 г;
- клітковина: 5,22 г, або 19% від добової норми;
- залізо: 0,938 мг (мг), або 5% від добової норми;
- магній: 74,3 мг – 18% від добової норми;
- фосфор: 26,1 мг – 2% від добової норми;
- калій: 261 мг – 6% від добової норми;
- цинк: 2,92 мг – 27% від добової норми.
Харчова цінність очищеного гарбузового насінняВ очищеному насінні міститься більше білка, жиру, заліза, магнію і фосфору на порцію, ніж у цілісному. У 28 г смаженого очищеного гарбузового насіння міститься:
- білки: 8,45 г;
- загальний жир: 13,9 г;
- клітковина: 1,84 г (7% від добової норми);
- залізо: 2,29 мг (13% від добової норми);
- магній: 156 мг (37% від добової норми);
- фосфор: 332 мг (27% від добової норми);
- калій: 223 мг (5% від добової норми);
- цинк: 2,17 мг (20% від добової норми).
Користь гарбузового насіння для здоров’яНасіння може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань, можливо, завдяки його впливу на рівень жирів у крові.
Краще сире або смажене насінняЯк цільне, так і очищене гарбузове насіння можна їсти сирим або смаженим. Усе залежить від особистих уподобань:
Як обсмажити цільне гарбузове насінняРозігрійте духовку до 176 градусів Цельсія. Промийте насіння холодною водою, щоб послабити волокна. Ретельно промокніть насіння паперовим рушником. Покладіть насіння в миску і змішайте з оливковою олією. За бажання додайте морську сіль або улюблені спеції за смаком.
Розкладіть насіння в один шар на деку. Випікайте 20-30 хвилин, періодично помішуючи, поки насіння не стане золотисто-коричневим і хрустким. Уважно стежте, щоб воно не підгоріло.
Щоб запекти очищене гарбузове насіння так само розігрійте духовку, змастіть гарбузове насіння маслиновою олією та приправами, а потім розкладіть його на деку. Проте очищене гарбузове насіння запікається швидше, тож запікайте його 10-15 хвилин, регулярно перевіряючи готовність, щоб воно не підгоріло.
Інші новини про гарбузове насінняРаніше дієтологиня розповіла, що сире очищене насіння слід зберігати в герметичному контейнері в холодильнику, де воно залишиться свіжим до року. Смажене насіння може залишатися свіжим близько місяця в холодильнику або близько двох тижнів при кімнатній температурі, якщо його зберігають у герметичному контейнері в прохолодному темному місці.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Користь і шкода гарбуза: особливості цілющого овоча, норма споживання на день
- Користь і шкода сливи: як обирати фрукт, кому можна і не можна його вживати
- 8 продуктів харчування, які знижують рівень цукру в крові