Головна Без категорії З чим їсти вівсянку: експерти назвали продукт, який перетворить кашу на справжній...

З чим їсти вівсянку: експерти назвали продукт, який перетворить кашу на справжній суперфуд

2
0

Джерело: www.unian.ua
Цей інгредієнт сприяє ситості, підтримує здоров’я серця, а також збагачує раціон антиоксидантами.

Вівсянка з додаванням льону – чудовий варіант сніданку / ua.depositphotos.comВівсянка – улюблений сніданок для багатьох людей. Вона сприяє ситості і забезпечує організм корисними речовинами. Але цю кашу можна зробити ще ціннішою, якщо додати до неї певні інгредієнти: фрукти, горіхи, насіння, пише Eeatingwell.

“Насіння льону чудово підходить для вівсянки, тому що воно додає у страву клітковини, корисних для серця жирів та білку”, – каже зареєстрована дієтологиня-нутриціологиня Пейдж Аберастурі.

Експерти назвали кілька причин, чому лляне насіння варто додавати до вівсянки.

1. Сприяє ситості”Насіння льону пропонує безліч переваг і є ідеальним доповненням до вівсянки. Додавання меленого насіння льону збільшує вміст клітковини, а також додає омега-3 жирні кислоти”, – пояснила зареєстрована дієтологиня-нутриціологиня Кендра Хайре. 

За її словами, згідно із дослідженням, опублікованим в Springer Nature, обидва ці компоненти допомагають нам залишатися довше ситими.  

“Як клітковина, так і жир сприяють тому, щоб вівсянка стала більш ситною. Вуглеводи з вівса засвоюються повільніше з додаванням льону, це призводить до відчуття ситості. Також рівень цукру в крові залишається стабільнішим”, – додала Хайре.

2. Підтримує здоров’я серця Насіння льону містить омега-3 жирні кислоти, які покращують здоров’я серця. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому у National Library of Medicine.

“Насіння льону містить альфа-ліноленову кислоту (ALA), а також харчові лігнани, які, як було доведено, підтримують здоров’я серця”, – каже магістерка наук, зареєстрована дієтологиня Джанель Лезервуд. 

За її словами, омега-3 жирні кислоти мають протизапальну дію, яка може знизити рівень загального холестерину, холестерину ЛПНЩ та холестерину ЛПДНЩ. Крім того, регулярне вживання цих лігнанів може зменшити артеріальний тиск та знизити ризик ожиріння.

3. Може знизити рівень холестерину І вівсянка, і насіння льону покращують рівень біомаркерів здоров’я серця, зокрема холестерину ЛПВЩ та ЛПНЩ. Згідно із дослідженням, що вийшло на шпальтах National Library of Medicine, високий рівень холестерину пов’язаний із ризиком серцево-судинних захворювань.

“Поєднання вівса та льону може бути особливо корисним для зниження рівня холестерину завдяки розчинній клітковині”, – стверджує зареєстрована дієтологиня Ейвері Зенкер. 

Це пояснюється тим, що насіння льону містить як нерозчинну, так і розчинну клітковину. Нерозчинна клітковина додає об’єму стільцю, тоді як розчинна клітковина допомагає нашим корисним бактеріям. Таке поєднання допомагає знизити рівень холестерину.

4. Збагачує раціон антиоксидантами”Насіння льону крихітне, але має потужну силу. Недавні дослідження показують, що воно може мати антиоксидантну, протизапальну, антимікробну, протиракову, противиразкову, протиостеопоротичну, кардіопротекторну, метаболічну та нейропротекторну дію”, – каже дипломована лікарка, докторка хірургії Ліза Ендрюс. 

За її словами, лляне насіння містить такі антиоксиданти, як вітамін Е, омега-3 та поліфеноли, зокрема лігнани та флавоноїди.

“Ці антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, зменшуючи пошкодження клітин та запалення. Споживання поліфенолів знижує ризик хронічних захворювань”, – додала Зенкер.

Як правильно вживати насіння льонуІ цільне насіння льону, і мелене містять клітковину та корисні для серця речовини. 

“Найкраще використовувати мелене насіння льону, оскільки це допоможе засвоїтися більшій кількості поживних речовин”, – стверджує Хайр. 

Лезервуд радить купувати ціле насіння льону для оптимальної свіжості, адже мелене швидко гіркне та з часом втрачає частину своїх поживних речовин. Перемелювати льон потрібно безпосередньо перед вживанням.

“Маловідомий секрет, який я завжди розповідаю клієнтам: зберігайте насіння льону в холодильнику або морозильній камері. Це допоможе продовжити термін придатності”, – порадила Аберастурі.  

Дієтологи також розповіли, як готувати вівсянку з льоном.

 “Якщо ви готуєте гарячу вівсянку, додайте 1-2 столові ложки меленого насіння льону після приготування. Це зробить вашу кашу густішою та додасть м’якого горіхового смаку, не псуючи текстури”, – каже Бесс Бергер. 

Зенкер радить обов’язково добре перемішати страву після додавання льону, щоб насіння не збилося у грудочки. А оскільки льон дуже вбирає воду, то, щоб каша не була надто густа, потрібно лити більше рідини, каже Зенкер. 

Раніше УНІАН розповідав, чим корисна вівсянка і кому її варто їсти щодня. Зазначалося, що за допомогою цієї страви можна контролювати кров’яний тиск. Важлива умова – вживати вівсяну кашу регулярно. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Капсули проти рідкого порошку: експерт з прибирання пояснила, який пральний засіб кращий
  • Що корисніше – інжир чи фініки: дієтологи дали чітку відповідь
  • Чи можуть коти відчувати наближення холодів: вчені перевірили відому прикмету



реклама у Нововолинськ