Джерело: www.unian.ua
Волоські горіхи відрізняються від інших видів горіхів за впливом на організм із кількох причин.
У статті зазначається, що усі види горіхів – мигдаль, фундук, бразильські горіхи, фісташки – багаті на корисні речовини, але волоські горіхи відрізняються від них із кількох причин.
Що робить волоські горіхи унікальними порівняно з іншими горіхами, то це їхні рослинні омега-3 жирні кислоти у формі, відомій як альфа-ліноленова кислота (АЛК). За словами речниці Академії харчування та дієтології Джулі Стефанскі, відповідно до дослідження, що вийшло на шпальтах National Institutes of Health, ці горіхи є одним з найбагатших джерел АЛК поряд із насінням льону.
Чверть склянки (або 14 половинок) волоських горіхів містить 2,5 грама АЛК, і це найбільше серед усіх горіхів. До того ж у цій кількості продутку є 2 грами клітковини та 4 грами рослинного білка, повідомила менеджерка з розвитку продуктів Diamond of California Nuts Джен Фабро. Вона додала, що це поєднання поживних речовин справді відрізняє волоські горіхи від інших.
Крім того, чверть склянки волоських горіхів містить 18 грамів жиру, який складається з переважно поліненасичених жирних кислот та невеликої кількості мононенасичених жирних кислот, які переважають в інших горіхах.
Експерти назвали 6 переваг волоських горіхів для здоров’я людини.
1. Покращують здоров’я серцяАЛК, що є у волоських горіхах, містить протизапальні сполуки, які можуть бути корисними для зниження ризику серцевих захворювань.
“Волоські горіхи забезпечують організм жирними кислотами омега-3, які можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань”, – каже Стефанскі.
Крім того, дослідження, яке вийшло на сторінках AHA Journals, показало, що мононенасичені жирні кислоти та поліненасичені жирні кислоти, в т. ч. рослинні омега-3 жири, знижують рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїдів низької щільності).
За словами Стефанскі, волоські горіхи стали першим цілісним харчовим продуктом, який отримав офіційне підтвердження про користь для здоров’я від Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA).
“Це твердження було схвалене у 2004 році, в ньому зазначалося, що споживання 1,5 унції волоських горіхів на день у межах дієти з низьким вмістом насичених жирів і холестерину може знизити ризик ішемічної хвороби серця”, – пояснила експертка.
2. Покращують здоров’я мозкуГоріхи містять біоактивні сполуки: антиоксиданти, фітостероли та поліфеноли. Вони допомагають протидіяти пошкодженню клітин та запаленню, що виникають природним чином через фактори навколишнього середовища та старіння, каже Стефанскі. До того ж антиоксидантні та протизапальні властивості фітостеролів та поліфенолів допомагають покращити функцію мозку.
“Доведено, що вживання горіхів знижує маркери запалення в організмі та покращує фактори, що сприяють розвитку деменції”, – каже вона.
За словами експертки, дослідження, яке опублікувала Національна медична бібліотека США, довело, що волоські горіхи вважаються одним з найбагатших джерел антиоксидантів.
3. Мають протизапальні властивостіПригнічуючи запальні шляхи, ALA не тільки корисно впливає на серцево-судинну систему, але й може допомогти знизити ризик розвитку діабету другого типу та інших хронічних захворювань.
“Кілька досліджень показали, що споживання горіхів пов’язане зі зниженням смертності, зокрема від серцевих, респіраторних захворювань”, – повідомила Стефанскі.
4. Підтримують імунну системуАнтиоксиданти й поліфеноли разом із вітамінами та мінералами, що містяться у волоських горіхах, можуть підтримувати імунну систему в хорошому стані. Вітамін B6, який також підтримує функцію мозку, та вітамін E, зокрема його форма під назвою гамма-токоферол, допомагають запобігти запаленню та оксидативному стресу, а магній, фосфор, селен та мідь допомагають підтримувати здорову імунну відповідь.
“Люди, які надмірно вживають добавки цинку, можуть отримати користь від додаткових джерел міді в раціоні, зокрема волоських горіхів. Одна порція їх забезпечує 50 відсотків добової потреби в міді”, – розповіла Стефанскі.
5. Допомагають контролювати вагуБілок, клітковина та корисні жири, що містяться у волоських горіхах, також можуть забезпечити відчуття ситості, що є перевагою для тих, хто контролює свою вагу. Але це не є приводом для надмірного споживання.
“Як і з будь-якою їжею, помірність є ключовою. Надмірне споживання чого завгодно може мати недоліки, й ідеальна кількість дійсно залежить від ваших індивідуальних дієтичних потреб”, – зазначила Фабро.Кожен горіх має щось унікальне. Утім, деякі з них мають більш ідеальні харчові профілі,
6. Сприяють здоров’ю кишківникаВолоські горіхи також можуть позитивно впливати на здоров’я кишківника, адже вони допомагають трансформувати склад бактерій у вашому мікробіомі, збільшуючи різноманітність корисних кишкових бактерій.
Раніше УНІАН розповідав про 7 найздоровіших видів горіхів для людини. За словами дієтологів, кожен горіх має щось унікальне, утім, деякі мають більш ідеальні харчові профілі. До таких належать волоські горіхи, мигдаль, арахіс, фісташки, бразильські горіхи, пекан і кедрові.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Популярний лайфхак може пошкодити вашу пральну машинку: про що мова
- На столі чи в холодильнику: експерти розповіли, де найкраще зберігати лимони
- Ендокринолог назвав недооцінений продукт, який варто щодня вживати жінкам після 50 років













