Головна Без категорії Україна разом з Норвегією розпочали реалізацію двох проектів з ядерної безпеки

Україна разом з Норвегією розпочали реалізацію двох проектів з ядерної безпеки

30
0

Ядерні регулятори України та Норвегії розпочали реалізацію двох нових спільних проектів, спрямованих на підвищення ядерної безпеки в Україні. Перший проект під назвою NORM стосується безпечного поводження з неядерними природними радіоактивними матеріалами. У рамках цього проекту планується проведення аналізу українських промислових підприємств, які працюють з такими матеріалами, а також виявлення недоліків у цій сфері. Очікуваний результат”, — повідомляє: ua.news

Ядерні регулятори України та Норвегії розпочали реалізацію двох нових спільних проектів, спрямованих на підвищення ядерної безпеки в Україні.

Перший проект під назвою NORM стосується безпечного поводження з неядерними природними радіоактивними матеріалами. У рамках цього проекту планується проведення аналізу українських промислових підприємств, які працюють з такими матеріалами, а також виявлення недоліків у цій сфері. Очікуваний результат – розробка чотирьох нормативно-правових документів, які стануть основою для регулювання даного питання в Україні.

Другий проект під назвою ARGOS спрямований на підвищення готовності до радіаційних аварій. Він передбачає передачу Україні спеціалізованого програмного забезпечення, а також проведення навчань для українських фахівців. Наразі триває процес налаштування системи та підготовки спеціалістів.

Історія співпраці між Україною та Норвегією в цій сфері розпочалася ще у 2014 році, а після 24 лютого 2022 року обидві країни розширили співпрацю для обстеження територій, постраждалих від російської окупації, і відновлення регуляторного контролю над ядерними об’єктами.

Раніше ми писали, що Норвегія заявила, що підвищений рівень радіоактивного цезію (Cs-137) поблизу арктичного кордону з росією ймовірно пов’язаний з пожежею у чорнобильських лісах.

Також нагадаємо, що Уряд Норвегії додатково виділив 570 мільйонів норвезьких крон (48,28 млн євро) на закупівлю дронів та засобів протиповітряної оборони для України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

 

 



реклама у Нововолинськ