Головна Без категорії Жінки неоліту теж робили макіяж: у Туреччині знайшли підводку для очей, якій...

Жінки неоліту теж робили макіяж: у Туреччині знайшли підводку для очей, якій 8200 років

28
0

Джерело: www.volynnews.com

Турецькі археологи знайшли старовинну камʼяну підводку для очей віком 8,2 тисячі років під час розкопок кургану Єшилова Гююк в Ізмірі.

На кінчику підводки виявили залишки чорної фарби, яку використовували для макіяжу очей в арабських, середземноморських та південноазійських країнах, пише УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

Вчені припускають, що чорна речовина на кінчику підводки – це оксид марганцю, що був основним компонентом косметичного засобу під назвою кохль. Субстанцію вже відправили на аналіз.

За словами професора Зафера Дерина з Університету Еге, який очолив розкопки, знахідка свідчить про те, що жінки Егейського моря 8200 років тому дбали про свою зовнішність.

Читати ще: Понад 5000 років: найстарішу у світі помаду знайшли в країні, де колись був заборонений макіяж

«Загострений кам’яний олівець використовували, занурюючи його в посудину, наповнену фарбою. Цей спосіб використання дотепер присутній у різних частинах Анатолії. Це не перший наш артефакт, який свідчить про те, що егейські жінки надавали великого значення своїй красі. Ми також знайшли посудину, в яку вони складали свої прикраси», – каже Зафер.

Також усі ці знахідки свідчать про те, що історичні поселення в районі Ізміра існували ще 8500-6500 років тому.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



реклама у Нововолинськ