Головна Новини Волині Рівень озону в Арктиці досягнув рекордно високого показника з 1970-х років

Рівень озону в Арктиці досягнув рекордно високого показника з 1970-х років

26
0

Джерело: www.volynnews.com

Американські вчені з Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) відзначили рекордне відновлення озонового шару над Арктикою.

Дослідження опубліковано у науковому журналі Geophysical Research Letters (GRL), передає видання ВСВІТІ.

За словами фахівців, у березні 2024 року концентрація стратосферного озону над Північним полюсом досягла максимальних показників із 1970-х років.

Середнє значення озону в березні року досягло піку в 477 одиниць Добсона (DU), що на 6 DU вище за попередній рекорд у березні 1979 року і на 60 DU вище за середнє значення за досліджуваний період (з 1979 по 2023 рік). Щоденні рекордні рівні для Арктики спостерігалися приблизно протягом половини місяця, а 20 березня спостерігався максимум 499 DU.

Рівні озону вище за середні показники зберігалися до вересня.

Читати ще: Потужне виверження підводного вулкана Тонга змінило атмосферу Землі на багато років

Вчені зазначили, що відновлення озонового шару виявилося пов’язаним із процесами зміни клімату. Посилення зимових вихрових потоків тепла в атмосфері сповільнило полярний вихор навколо Арктики, через що повітря із середніх широт принесло в регіон більше озону, ніж зазвичай.

Враховуючи, що найближчими роками прогнозується зростання викидів вуглекислого газу, дослідники вважають, що приплив озону до Північного полюса відбуватиметься й надалі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



реклама у Нововолинськ