Головна Без категорії Хто стоїть за «Силою правди»

Хто стоїть за «Силою правди»

38
0

Джерело: sylapravdy.com

19 жовтня Центр журналістських розслідувань «Сила правди» відзначає свій День народження. Нам сім років. За цей час ми викрили чимало зловживань, на основі наших розслідувань правоохоронні і контрольні органи відкрили низку проваджень, зловмисників штрафували і навіть повертали за ґрати… Але зараз хочемо розповісти не про всі ці досягнення, а про тих, хто допомагає нам на цьому шляху. Це – люди з громадянською позицією, відповідними цінностями, люди правди. 

Серед таких – засновниця нашого центру, волонтерка з Рожища Віра Шварцкоп. Людина – генератор ідей і рушій змін. Віра не лише поділяє наші цінності, пропонує теми розслідувань, а й інвестує у «Силу правди» свій час і ресурси. До прикладу, вона абсолютно безплатно возила наші знімальні групи у відрядження тільки тому, що дуже цінує нашу роботу і їй завжди цікаві наші теми. 

Аналітик громадської організації Українська природоохоронна група Петро Тєстов хоч і киянин, але знає кожну стежину волинських лісів. Петро допомагав нам знаходити і викривати зраду в сфері охорони довкілля і злочини проти природи ще коли він був аналітиком ГО «Екологія. Право. Людина». Ми навіть реалізовували спільний проєкт підтриманий Міжнародним фондом «Відродження». Петро завжди давав фахові поради і коментарі до наших публікацій. І тоді і зараз від імені цих об’єднань за наслідками розслідувань «Сили правди» йде низка скарг і заяв у правоохоронні і контрольні органи. Крім того, Петро з колегами напрацьовують зміну правил гри у сфері лісового господарства, надровидобування, охорони природи і потім пропонують ці напрацювання міністерствам і відомствам.

«Це людина яка заступалась за природу ще тоді, коли це не було мейнстрімом, людина, якою керує справжня мета, а не власні амбіції. Навіть не пам’ятаю, як нас звела доля, але ця співпраця на межі журналістики і активізму роками показує хороші результати», – каже про Петра Тєстова редакторка Оксана Петрук.

Серед тих, хто завжди напоготові підставити плече журналістам «Сили правди» – нинішні військовослужбовці Сергій Рижков і Павло Данильчук.

Зокрема, після публікацій «Сили правди» про те, як лісівники побудували собі котеджі в державному заказнику Воротнів, Сергій Рижков допоміг вивести їх на чисту воду. Пам’ятаєте, як виявилось, що прес-центр Лісівничого молодіжного центру після заходу сонця перетворювався на лазню для «друзів лісу»? Визволяти гостей тоді прибула приватна охорона зі зброєю та керівники підприємств галузі. За журналістів заступилися самооборонівці Сергій Мартинюк і Сергій Рижков, активіст і політик Павло Данильчук.

За кілька днів ці ж люди були на протестах під Волинським обласним управлінням лісового і мисливського господарства. 

Сергій Рижков також організував народне вічу у Шацьку на знак протесту проти безконтрольного використання підземних вод пов’язаними з посадовцями агропідприємствами. Це відбулося також після розслідувань «Сили правди». 

Павло Данильчук допомагав надати суспільного резонансу питанням порушень природоохоронного законодавства в Національному природному парку «Цуманська пуща», привласнення державних лісів наближеними до керівництва лісової галузі особами, зловживань представниками місцевого самоврядування, недопустимості толерування проросійських політичних рухів і людей з відповідними поглядами у владі. 

Аукціони, тендери, публічні закупівлі – це та сфера, в якій без досвіду і відповідних компетентностей почуваєшся наче в темному лісі. На щастя, у нашої команди є справжні воїни світла, які знаннями наче мечем прорубують ці непрохідні хащі. Ніколи не відмовляє в допомозі і пораді експертка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак з Рівного.

Мирослава бачить змовників на тендері неозброєним оком і розповідає про них нам, а також готує звернення до аудиторів і Антимонопольного комітету за нашими публікаціями. Крім того, вона наша колега, яка працює у редакції видання «Четверта влада» у Рівному.

Тарас Сватко з Володимира – колишній правоохоронець, людина з активною громадянською позицією, ветеран війни з Росією. Завдяки йому нам вдалося висвітлити масштабне розкрадання на будівництві полігону для захоронення твердих побутових відходів. Це він виявив, що підряднику заплатили мільйони гривень за фактично не виконані роботи. До того Тарас самостійно готував відео-розслідування, в яких викривав зловживання місцевої влади. Він залишається другом редакції, нашим читачем, за що ми йому дуже вдячні.

Часто допомагають розібратися в тонкощах містобудування і земельних відносин столичні експерти аналітик громадської ініціативи «Голка» Георгій Могильний і директор Офісу земельного права Віктор Кобилянський. 

Окрема подяка Вероніці Бойко і Михайлу Кольцову з команди аналітичної платформи «YouControl», яка ділиться ексклюзивною інформацією, а також розміщує посилання на наші розслідування у профілях підприємств і підприємців.

Часто під опублікованими розслідуваннями, над яким працювали довго і всією командою читаємо коментарі на зразок «Написали і що далі?». Все що відбудеться далі залежить не лише від журналістів, а й значною мірою від суспільства. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» щиро вдячний тим людям, які всі ці сім років пліч-о-пліч з нами виборюють верховенство права, рівність, свободу, справедливість, повагу до людини і її прав. Це дуже велика когорта своїх людей, розповісти про яких в одній публікації просто не реально. Це кожен і кожна з Інституту розвитку регіональної преси. 

До прикладу, Оксана Максименюк допомагає з юридичною експертизою наших текстів, а наразі у суді захищає «Силу правди» у справі за позовом прокурорської родини Веніславських. Юрист Платформи прав людини Євген Воробйов, який на постійній основі надає юридичні консультації журналістам видання і допомагає оскаржувати у судах відмову чиновників відповідати на наші запити. Це голова правління Громадської організації «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик, який коментує випадки корупції і конфлікту інтересів у чиновників і депутатів, про яких ми пишемо. Це представниця Інституту масової інформації у Луцьку Мая Голуб, яка висвітлює нападки на журналістів, експерт із теми фінансування політичних партій Ігор Фещенко. Це також друзі з Media Development Foundation, які знаходять рішення для журналістів у складні часи. 

Про низку людей ми не можемо розповісти вам з міркувань безпеки, адже вони діляться з нами цінною інформацією про корупційні схеми і зловживання. 

В моменти вдячності не забуваємо про тих, хто на фронті. І в нашому колективі є двоє людей, які служать у ЗСУ. Це Наталка Тарковська і Костянтин Яворський. Ми цінуємо вашу сміливість і обіцяємо покласти всі сили на зміцнення України зсередини.

Ми вдячні всім читачам, які рефлексують в коментарях, підтримують «Силу правди» своїми внесками, поширюють наш контент, вказують на помилки і підказують, як ставати кращими. Вступаємо в нову семирічку і сподіваємося згуртувати навколо себе ще більшу когорту людей правди.

Сила правди

Центр журналістських розслідувань “Сила правди”



реклама у Нововолинськ