Головна Без категорії Довге і спекотне літо скоро стане нормою для України: кліматолог збентежила прогнозом

Довге і спекотне літо скоро стане нормою для України: кліматолог збентежила прогнозом

36
0

Джерело: www.volynnews.com

Довге і спекотне літо скоро стане нормою для України: кліматолог збентежила прогнозом

Цього року метеорологічне літо в більшості областей України тривало з середини травня і аж до першої декади жовтня. У майбутньому таке довге та спекотне літо стане нормою для нашої країни.

Про це в інтерв’ю 24 Каналу розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух.

«Тривале і спекотне літо, яке ми спостерігали цьогоріч, вочевидь досить скоро стане нашою новою кліматичною нормою», – каже Віра Балабух.

Читати ще: Метеорологічне літо на Волині закінчилося: цьогоріч воно тривало майже на місяць довше

Вона стверджує, що тривалість спекотного сезону в Україні зростатиме: літо починатиметься раніше і триватиме довше.

Причиною такої ситуації експерт називає цілу низку чинників. Наприклад, це парниковий ефект, через який температура повітря на нашій планеті підвищується.

«За даними Всесвітньої метеорологічної організації, концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла максимуму за 800 тисяч років», – каже Віра Балабух.

За її словами, збільшення сонячної активності, яка в жовтні досягла максимуму, також сприяло підвищенню температури повітря.

Читати ще: У вересні в Луцьку зафіксували третій температурний рекорд

Цьогоріч у вересні та на початку жовтня в Україні також було аномально тепло через потужний антициклон і тепле повітря, яке заходило до нас із субтропіків.

Екстремальна спека в Україні цього літа

Літо 2024 року в Україні було особливо спекотним. Наприклад, на півдні Херсонщини, Миколаївщини та в окремих районах Криму липнева температура сягнула значень +28,0…+28,8 °С, які раніше жодного разу не фіксувалися на території України в будь-якому іншому місяці.

«Подібні показники середньомісячної температури є нормою в таких містах, як Джакарта, Сінгапур, Мумбаї, Маніла, та в інших населених пунктах, розташованих в екваторіальному та субекваторіальному поясі!» – каже синоптик Ігор Кибальчич.

Читати ще: Такого не було 30 років: науковці б’ють на сполох через зміну клімату

За його словами, липень 2024 року увійде в історію як один із найспекотніших і найсухіших у нашій країні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу




реклама у Нововолинськ