Джерело: tsn.ua
Про це пише UPI.
Дослідники з Університету Ексетера встановили камери у національному парку Кантаньєс, що в Гвінеї-Бісау, й стали свідками неймовірного: шимпанзе не просто ласували африканським хлібним фруктом, а ще й ділилися ним. І ось родзинка: фрукт був добряче ферментованим і містив етанол.
Дослідження команди припускає, що шимпанзе можуть використовувати алкоголь з тією ж метою, що й люди, які вживають його.
«Що стосується людей, то ми знаємо, що вживання алкоголю призводить до вивільнення дофаміну та ендорфінів, що спричиняє відчуття щастя і розслаблення», — зазначила в пресрелізі Анна Боуленд з університетського Центру екології та охорони навколишнього середовища. «Ми також знаємо, що спільне вживання алкоголю — зокрема під час таких традицій, як застілля — допомагає формувати і зміцнювати соціальні зв’язки. Отже, тепер ми знаємо, що дикі шимпанзе їдять і діляться спиртними фруктами — питання в тому, чи можуть вони отримувати подібні переваги?».
Шимпанзе їдять ферментовані фрукти з етанолом / Фото: Anna Bowland/Cantanhez Chimpanzee Project/University of Exeter
Шимпанзе їдять ферментовані фрукти з етанолом / Фото: Anna Bowland/Cantanhez Chimpanzee Project/University of Exeter
Дослідники зазначають, що примітно, що шимпанзе ділилися фруктами, а не їли їх поодинці.
«Шимпанзе не діляться їжею постійно, тому така поведінка з ферментованими фруктами може бути важливою», — каже дослідниця Кімберлі Гокінгс. «Нам потрібно дізнатися більше про те, чи навмисно вони шукають фрукти з етанолом і як вони його засвоюють, але така поведінка може бути ранньою еволюційною стадією «бенкетування». Якщо це так, то це свідчить про те, що людська традиція бенкетувати може мати витоки глибоко в нашій еволюційній історії».
Нагадаємо, науковці розгадали таємницю, чому крила вухатої сови світяться рожевим.