Головна Без категорії Пуер – незвичайний чай родом з Китаю

Пуер – незвичайний чай родом з Китаю

7
0

Джерело: www.volynnews.com

Пуер – незвичайний чай родом з Китаю

Китайський пресований чай пуер, корисні властивості якого відомі багато сотень років, називають напоєм довголіття. У давнину він вважався лікарським засобом. Сьогодні чай пу ер можна без проблем купити в Україні.

Чай Пуер: особливості та смакові якості Пуер – юнаньський чорний чай, один з видів хей ча (чорного чаю). Його виробляють переважно у китайській провінції Юньнань. Смак цього чаю змінюється згодом за умов. Розрізняють 2 види пуера – шен і шу. Шу виробляють шляхом прискореної ферментації. Після обробки чаї пресують різні форми.

Шу і шен відрізняються за смаком та ароматом. Молодий шен має квітково-медовий аромат і терпкий смак. Згодом аромат стає фруктовим, тютюновим, мохистим, смак м’яким і солодким. У молодого шу смак різкий і деревний.

Примітно, що спочатку для пуеру збирали листя лише зі зрілих дерев. Сьогодні сировину збирають навіть із молодих кущів, але тоді використовують виключно штучну ферментацію.

Щодо складу, то в пуері є:

  • ● натуральні цукри, завдяки яким чай має солодкий присмак;
  • ● амінокислоти, які надають напою впізнаваність;
  • ● феноли, що роблять напій потужним антиоксидантом;
  • ● алкалоїди, які тонізують та надають бадьорості.

Пуер поділяється на дві групи – сорти Шу (готовий) та Шен (сирий). Відрізняються вони за технологією обробки, хоча збираються з тих самих кущів. Чай Шен проходить процедуру сушіння та пресування, після чого піддається легкому обробленню без використання термічних процесів. Шу піддається штучному старінню, для чого листя обсмажується, сушиться гарячим повітрям і заливається водою.

Така різниця в технологіях обробки надає сортам різні властивості:

  • ● у чаї Шен вміст амінокислот і вітамінів набагато більший, тому що листя використовується для виготовлення плитки або млинця ще свіжими;
  • ● чай Шу має більш насичений смак і виражений аромат, але мікроелементів у ньому міститься менше;
  • ● сирий Шен може витримати від семи до десяти заварок без втрати якості смаку, а ось для Шу це значення становить лише п’ять заварок;
  • ● Шен пуер вимагає заливання листя водою з температурою 80 градусів, для Шен пуер необхідно заливати практично окропом, тобто водою з температурою 95 градусів.

*реклама

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу




реклама у Нововолинськ