Головна Без категорії Що якщо регулярно їсти абрикоси: головні плюси та ризики для організму

Що якщо регулярно їсти абрикоси: головні плюси та ризики для організму

11
0

Джерело: www.unian.ua
Якими б корисними не були фрукти, важливо з ними не переборщити.

Абрикоси – це не тільки смачно, а й корисно / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.comАбрикоси – кісточкові фрукти з ботанічного сімейства рожевих (Rosaceae). Вони багаті необхідними поживними речовинами, клітковиною та антиоксидантами, що сприяють доброму здоров’ю.

Тому доволі цікаво було б дізнатися, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти абрикоси. VeryWell Health описало все, про що потрібно знати.

Клітковина підтримує здоров’я серця, печінки та кишківникаРозчинна клітковина, яка є в абрикосах, зв’язується з холестерином у кишечнику і виводить його з організму. Вживання 5-10 грамів розчинної клітковини на день може знизити загальний і “поганий” (ЛПНЩ) холестерин на 5-11 одиниць і більше. Зниження рівня холестерину позитивно впливає на здоров’я серця і печінки.

Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.

Знижується ризик хронічних захворюваньАбрикоси містять сполуки, здатні знижувати запалення. Насіння і кісточки також мають протизапальні властивості. Додавання в раціон протизапальних продуктів особливо важливе, оскільки хронічне запалення є фактором ризику хвороб серця, діабету, хвороб нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки тощо.

Антиоксиданти підтримують здоров’я серця та мозкуАбрикоси містять антиоксиданти, включно з бета-каротином, вітамінами A, C і E. Вони також багаті флавоноїдами та іншими речовинами, що знижують окислювальний стрес, який пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи і раком.

Користь антиоксидантів з абрикосів включає:

  • Зниження рівня ЛПНЩ-холестерину
  • Профілактику серцево-судинних захворювань
  • Підтримку мозку в разі хвороб Альцгеймера, Паркінсона і Гантінгтона

Покращується зірАбрикоси є хорошим джерелом вітамінів C і E, а також лютеїну і зеаксантину. Ці речовини сприяють підтримці здоров’я очей і можуть знижувати ризик таких порушень, як катаракта і вікова макулодистрофія.

Вітаміни сприяють здоров’ю шкіриВітаміни C, E і бета-каротин, що містяться в рослинній їжі, сприяють здоров’ю шкіри, допомагаючи знижувати запалення, підтримувати структуру шкіри та її еластичність і зменшувати вираженість зморшок.

Також важливо знати, що абрикоси мають високу харчову цінність. Харчова цінність одного абрикоса:

  • Калорії: 16,8
  • Вуглеводи: 3,88 г
  • Цукру: 3,23 г
  • Білки: 0,49 г
  • Жири: 0,13 г
  • Клітковина: 0,7 г
  • Холестерин: 0 мг
  • Натрій: 0,35 мг
  • Калій: 90,6 мг
  • Вітамін A: 33,6 мкг
  • Фосфор: 8,05 мг
  • Кальцій: 4,55 мг
  • Вітамін C: 3,5 мг
  • Вітамін E: 0,311 мг

Незважаючи на наявність природних цукрів, абрикоси не вважаються фруктом із високим вмістом цукру. В одній чашці свіжих абрикосів міститься близько 14,3 г цукру. Для порівняння, у чашці свіжих персиків – 12,9 г цукру.

Побічні ефекти та запобіжні заходиАбрикоси загалом безпечні для вживання, але є деякі можливі побічні ефекти, включно з їхньою непереносимістю. У деяких людей можуть виникати розлади травлення, такі як нудота або діарея.

Крім того, можливий оральний алергічний синдром: у сирому вигляді абрикоси можуть викликати свербіж або поколювання в роті, на губах або в горлі – особливо в людей з алергією на пилок. Зазвичай ці симптоми минають за кілька хвилин.

Серйозна алергія: менш ніж у 5% людей може бути виражена алергічна реакція на весь організм.

Також присутній ризик отруєння ціанідом. Насіння всередині кісточок містить амигдалін і ферменти, які при з’єднанні можуть вивільняти ціанід. Вживання м’якоті фрукта не спричиняє отруєння – щоб дістатися до потенційно небезпечних речовин, потрібно розколоти кісточку і з’їсти насіння всередині.

Інші новини про наше здоров’яРаніше УНІАН повідомляв, скільки чашок кави на день потрібно пити для здоров’я. Останні дослідження засвідчили, що ранкова чашка кави не просто допомагає прокинутися і підбадьоритися… виявляється, це не тільки смачно, а й корисно.

Крім того, ми розповідали про 7 переваг для здоров’я від щоденної чашки чаю. Про них важливо знати.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Чому кричать буйні начальники: вчені знайшли відповідь
  • Який птах літає вище за інших: біолог назвав “рекордсмена”, який може перевершити літак
  • Сервелат чи салямі: що обрати та чим відрізняються



реклама у Нововолинськ