Джерело: www.unian.ua
Якими б корисними не були фрукти, важливо з ними не переборщити.
Тому доволі цікаво було б дізнатися, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти абрикоси. VeryWell Health описало все, про що потрібно знати.
Клітковина підтримує здоров’я серця, печінки та кишківникаРозчинна клітковина, яка є в абрикосах, зв’язується з холестерином у кишечнику і виводить його з організму. Вживання 5-10 грамів розчинної клітковини на день може знизити загальний і “поганий” (ЛПНЩ) холестерин на 5-11 одиниць і більше. Зниження рівня холестерину позитивно впливає на здоров’я серця і печінки.
Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.
Знижується ризик хронічних захворюваньАбрикоси містять сполуки, здатні знижувати запалення. Насіння і кісточки також мають протизапальні властивості. Додавання в раціон протизапальних продуктів особливо важливе, оскільки хронічне запалення є фактором ризику хвороб серця, діабету, хвороб нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки тощо.
Антиоксиданти підтримують здоров’я серця та мозкуАбрикоси містять антиоксиданти, включно з бета-каротином, вітамінами A, C і E. Вони також багаті флавоноїдами та іншими речовинами, що знижують окислювальний стрес, який пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи і раком.
Користь антиоксидантів з абрикосів включає:
- Зниження рівня ЛПНЩ-холестерину
- Профілактику серцево-судинних захворювань
- Підтримку мозку в разі хвороб Альцгеймера, Паркінсона і Гантінгтона
Покращується зірАбрикоси є хорошим джерелом вітамінів C і E, а також лютеїну і зеаксантину. Ці речовини сприяють підтримці здоров’я очей і можуть знижувати ризик таких порушень, як катаракта і вікова макулодистрофія.
Вітаміни сприяють здоров’ю шкіриВітаміни C, E і бета-каротин, що містяться в рослинній їжі, сприяють здоров’ю шкіри, допомагаючи знижувати запалення, підтримувати структуру шкіри та її еластичність і зменшувати вираженість зморшок.
Також важливо знати, що абрикоси мають високу харчову цінність. Харчова цінність одного абрикоса:
- Калорії: 16,8
- Вуглеводи: 3,88 г
- Цукру: 3,23 г
- Білки: 0,49 г
- Жири: 0,13 г
- Клітковина: 0,7 г
- Холестерин: 0 мг
- Натрій: 0,35 мг
- Калій: 90,6 мг
- Вітамін A: 33,6 мкг
- Фосфор: 8,05 мг
- Кальцій: 4,55 мг
- Вітамін C: 3,5 мг
- Вітамін E: 0,311 мг
Незважаючи на наявність природних цукрів, абрикоси не вважаються фруктом із високим вмістом цукру. В одній чашці свіжих абрикосів міститься близько 14,3 г цукру. Для порівняння, у чашці свіжих персиків – 12,9 г цукру.
Побічні ефекти та запобіжні заходиАбрикоси загалом безпечні для вживання, але є деякі можливі побічні ефекти, включно з їхньою непереносимістю. У деяких людей можуть виникати розлади травлення, такі як нудота або діарея.
Крім того, можливий оральний алергічний синдром: у сирому вигляді абрикоси можуть викликати свербіж або поколювання в роті, на губах або в горлі – особливо в людей з алергією на пилок. Зазвичай ці симптоми минають за кілька хвилин.
Серйозна алергія: менш ніж у 5% людей може бути виражена алергічна реакція на весь організм.
Також присутній ризик отруєння ціанідом. Насіння всередині кісточок містить амигдалін і ферменти, які при з’єднанні можуть вивільняти ціанід. Вживання м’якоті фрукта не спричиняє отруєння – щоб дістатися до потенційно небезпечних речовин, потрібно розколоти кісточку і з’їсти насіння всередині.
Інші новини про наше здоров’яРаніше УНІАН повідомляв, скільки чашок кави на день потрібно пити для здоров’я. Останні дослідження засвідчили, що ранкова чашка кави не просто допомагає прокинутися і підбадьоритися… виявляється, це не тільки смачно, а й корисно.
Крім того, ми розповідали про 7 переваг для здоров’я від щоденної чашки чаю. Про них важливо знати.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Чому кричать буйні начальники: вчені знайшли відповідь
- Який птах літає вище за інших: біолог назвав “рекордсмена”, який може перевершити літак
- Сервелат чи салямі: що обрати та чим відрізняються