Головна Без категорії Чого чекати після антиросійського демаршу Абхазії

Чого чекати після антиросійського демаршу Абхазії

30
0

Джерело: www.unian.ua

“Президент” невизнаної Абхазії Аслан Бажія повідомив про припинення дії угоди про розміщення військово-морських сил РФ на її території та запропонував президенту Туреччини Реджепу Ердогану підписати угоду про співпрацю (як відомо, в Очамчірі (Абхазія) росіяни планували розмістити Чорноморський флот, вибитий українцями з української акваторії). Таке рішення очільником Абзахії було ухвалене невдовзі після того, як РФ, за даними місцевих “чиновників”, призупинила соціальні виплати вчителям, лікарям, працівникам силових структур самопроголошеної республіки у зв’язку з невиконанням зобов’язань.

Однак політичної підтримки з боку Туреччини самопроголошеній республіці очікувати не варто. Так само як і конкуренції за Абхазію з РФ.

Так, Росія дозволяла плюралізм в Абхазії. І цей плюралізм часто виходив на вулиці і ставав осяжним – як протистояння між різними угрупуваннями в боротьбі за владу. Проте, все одно, “золота акція” – контрольний пакет – знаходився і знаходиться у Москві, в ФСБ. І тому будь-яке фрондування жодного якісного результату не мало.

Нинішній демарш, швидше за все – це ознака кризи, яка склалася з “забаганками” до російського бюджету тих кланів, які перебувають на чолі в Абхазії. Вони, на їхню думку, не отримували достатнього фінансування через наявність різних причин. Тому і така нервова заява. Проте вона не буде мати продовження.

Варто розуміти, що абхази мають потужну діаспору у Туреччині – називають чи не сотні тисяч, які виїхали ще у 19 сторіччі та мають родичів у сучасній Абхазії. Своєю чергою, турки присутні в Абхазії на рівні приватного бізнесу.

Але якщо говорити про орієнтацію самопроголошеної республіки на Туреччину, то, звичайно, ніякого визнання з боку Анкари не буде. Як не буде ніякого сприяння якимось рухам чи політичної підтримки.

Так, Туреччина тут створювала певні механізми економічної взаємодії для приватних інвесторів та бізнесу. Однак далі, ніж сприяння бізнесу, справа не виходила і виходити не збирається. Конкурувати з Росією за присутність в Абхазії Туреччина не буде. Тому, як кажуть російською, Абхазії дадуть трошки “поєрепенитися”, і після цього ситуація почне вирівнюватись. А “президента” самопроголошеної республіки або замирять, або приберуть, створивши, наприклад, якусь кризову ситуацію.

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства



реклама у Нововолинськ