Головна Без категорії “Великий прорив”: на Тайвані зробили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

“Великий прорив”: на Тайвані зробили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

40
0

Джерело: www.unian.ua
Квантові комп’ютери значно потужніші за звичайні, але проблемою була їх ненажерливість в плані енергії та охолодження.

Квантові комп’ютери можуть себе показати в епоху штучного інтелекту / Ілюстрація REUTERSДослідники з Тайваню заявили про створення найменшого у світі однофотонного квантового комп’ютера. Як пише Interesting Engineering, на брифінгу для преси вчені з Національного університету Цін Хуа продемонстрували використання “алгоритму Шора” для розкладання на прості множники на своєму квантовому комп’ютері розміром з невелику коробку.

Зазначається, що дослідникам вдалося подолати значні перешкоди в розвитку квантових обчислень – високі потреби в енергії та в низьких температурах сережовища.

На відміну від звичайних комп’ютерів, які використовують друковані плати для виконання обчислень, квантові обчислення використовують фотони для передачі даних і квантову фізику для їх обробки. Біт, який може представляти лише у вигляді 0 або 1, є найменшою одиницею інформації у звичайному комп’ютері. З іншого боку, квантова суперпозиція дозволяє квантовому біту, або кубіту, існувати як 0, так і 1 одночасно.

Через цю характеристику квантові комп’ютери можуть виконувати складні операції в 100 мільйонів разів швидше, ніж традиційні комп’ютери, включаючи розкладання на прості множники та пошук великих даних.

Новий винахід, який детально описаний в публікації журналу Physical Review Applied, показує, як фотонний квантовий комп’ютер може мати компактні розміри та функціонувати без потреби у масивних системах охолодження, на відміну від нині існуючих квантових комп’ютерів у провідних дослідницьких лабораторіях.

Це відкриття, на думку дослідників, є великим проривом у царині квантових технологій. Були також згадані потенційні застосування фотонних квантових обчислень у ряді майбутніх областей, таких як безпека даних, штучний інтелект, медичні дослідження та оптимізація логістики.

Інші новини зі світу технологійЯк писав УНІАН, смарт-окуляри стануть головним споживчим пристроєм до 2030 року. Таке переконання висловив творець Фейсбуку Марк Цукерберг. Він наголосив, що це не означає відхід у небуття звичних комп’ютерів і смартфонів.

Також ми розповідали, що компанія Google підписала “першу у світі” угоду про отримання електроенергії від малих ядерних реакторів для підтримки своїх проєктів у сфері штучного інтелекту. Google сподівається, що ця угода забезпечить низьковуглецеве рішення для живлення центрів обробки даних, яким потрібні величезні обсяги електроенергії.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Intel анонсувала нові процесори 15-го покоління зі зниженим енергоспоживанням
  • У мережі з’явилися тести Ryzen 9000X3D: чип виявився на 28% продуктивнішим, ніж 7900X3D
  • Фахівці назвали 7 відеокарт, до яких варто придивитися восени 2024 року


реклама у Нововолинськ