Головна Без категорії Орися, Яромир і Еней: які імена кияни давали дітям у 2024 році

Орися, Яромир і Еней: які імена кияни давали дітям у 2024 році

28
0

Джерело: www.unian.ua
Серед маленьких киянок є як Софійки, так Юстини.

Як кияни називали дітей в 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.comВибір імені для дитини – справа не тільки відповідальна, але й доволі важка. Сьогодні на українських вулицях можна зустріти як маленьких Софійок, так і Тимофіїв, та є й доволі екзотичні імена, пише “РБК-Україна”.

Тож які імена давали своїм дітям кияни у 2024 році? Серед найпопулярніших для дівчаток – Єва, Марія, Мілана, Софія, Соломія, а для хлопчиків – Лев, Матвій, Марк, Артем, Тимофій, розповіли виданню у Центральному міжнародному управлінні міністерства юстиції у місті Київ.

Проте зустрічаються і більш рідкісні імена. До прикладу, серед маленьких киянок були Ярина, Сіяна, Ліна, Василина, Орися, Харитина, Лілея, Дара, Нана, Євангеліна, Вірляна, Квітослава, Юстина, Енея, Неоніла, Клавдія, Мирослава, Юна, Кая, Мері-Михайлина, Євстолія, Меланія, Відана, Ельза та Рута.

А от для хлопчиків кияни обирали і такі імена: Трифон, Дарій, Даніслав, Ратислав, Яромир, Ярема, Гордій, Люциус, Семюель, Зорян, Яким, Аквамарін, Ескєндер, Маверік, Сіріус, Нікк, Сулейман, Арей та Еней.

Зазначається, що загалом за перше півріччя цього року у Києві народилося 9 695 дітей. І це найвищий показник по всій Україні. 

Як скорочувати українські іменаУкраїнці часто використовують русифіковані форми коротких імен. Справа в тому, що для української мови не характерні закінчення -ша в іменах (Саша, Наташа), а також додавання літери “є” посередині слова (Лєна, Свєта).

До прикладу, Олександра скорочено краще називати Сашко, Олесь, Лесь, Лесик. А ось Анастасію можете називати Настуся, Настуня, Настася, Ната, Тася.

І це далеко не повний перелік правильних скорочень для українських імен. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • У моду повернулися дитячі імена в стилі 1920-х: як гарно назвати хлопчика і дівчинку
  • Найпопулярніші імена для дітей у 2025 році: експерти склали список
  • Щасливі тати чи тата: Авраменко пояснив, як не помилитися


реклама у Нововолинськ