Джерело: www.unian.ua
Фахівці пояснили, чому ці продукти вважаються найкращою їжею для мозку.
Для того, щоб з віком залишатися в ясному розумі і добрій пам’яті потрібно їсти правильну їжу. Лікарі, що спеціалізуються на інтегративному здоров’ї, розповіли про те, який вигляд має корисна для мозку дієта, включно з трьома продуктами, які вони рекомендують вживати регулярно для когнітивного здоров’я, пише Parade.
Що входить до дієти, корисної для мозкуНатуропат Девід М. Бреді рекомендував дотримуватися середземноморської дієти, дієти DASH або дієти MIND – усі вони науково пов’язані з підтримкою здоров’я мозку і зниженням ризику погіршення когнітивних функцій.
Ці три дієти схожі й зосереджені на харчуванні рослинними, цільними продуктами. “Ці дієти роблять акцент на багатих поживними речовинами цільних продуктах, як-от жирна риба, фрукти й овочі, цільні зерна, горіхи, насіння й оливкова олія першого віджиму”, – деталізував Бреді. Він пояснив, що ці продукти багаті антиоксидантами, корисними для мозку поліненасиченими жирами, вітамінами, мінералами і клітковиною.
“Цей запас поживних речовин допомагає підтримувати здоров’я мозку, сприяючи його ефективній роботі, зменшуючи запалення, покращуючи здоров’я судин і загальне метаболічне здоров’я”, – розповів фахівець.
Остеопат Джозеф Меркола зазначив, що крім вживання продуктів, що підтримують здоров’я мозку, важливо знати, які з них слід мінімізувати або уникати. “Рекомендую уникати продуктів із високим вмістом рослинних олій та оброблених продуктів усіх видів, включно з більшістю ресторанних страв і фастфуду, а також куркою і свининою”, – перерахував він.
Замість цього Меркола рекомендує вибирати цільні, необроблені продукти. Він також застеріг від скорочення споживання вуглеводів, одного з видів їжі, який часто отримує погану репутацію. “Вуглеводи – найкраще паливо для мозку. Добре проварений білий рис і стиглі фрукти – чудовий варіант”, – сказав фахівець.
3 найкращі продукти для здоров’я мозку1. Яйця
Вони містять поживні речовини, які підтримують мозок. “Жовтки багаті на холін, найважливішу поживну речовину для здоров’я мозку. Холін необхідний організму для вироблення ацетилхоліну, нейромедіатора, що бере участь у формуванні та зберіганні пам’яті”, – пояснив Меркола.
Дослідження показують зв’язок між дефіцитом холіну і підвищеним ризиком недоумства, що ще більше підкреслює зв’язок між поживною речовиною і здоров’ям мозку.
Крім холіну, яйця також містять білок (який забезпечує мозок і тіло енергією, зокрема для розумових завдань), корисні жири (пов’язані з підтримкою психічного здоров’я), залізо, вітаміни групи В і вітамін D.
2. Жирна риба
Така як тунець, лосось, сардини, оселедець і скумбрія. “Жирна риба багата на омега-3 жирні кислоти, які покращують функцію нейронів, зменшують запалення та покращують нейропластичність – усе це сприяє поліпшенню когнітивного здоров’я”, – зазначив Бреді.
Лікар послався на дослідження, яке показує, що вживання риби двічі на тиждень пов’язане зі зниженням ризику розвитку деменції на 10% і зниженням ризику хвороби Альцгеймера на 30%.
3. листова зелень
Така як капуста, ромен, шпинат, білокачанна капуста і шпинат. “Листова зелень забезпечує достатнє джерело мікроелементів, включно з вітаміном К, лютеїном, фолатом, магнієм і альфа-токоферолом”, – розповів Бреді. Він пояснив, що кожен із цих мікроелементів забезпечує індивідуальні когнітивні переваги. Наприклад, лютеїн є потужним антиоксидантом і може допомогти зменшити запалення в нейронах, тоді як фолат допомагає захистити від накопичення бляшок у мозку.
“Під час дослідження серед 960 випробовуваних було виявлено, що у тих, хто їв найбільше листової зелені, спостерігалося найменше зниження когнітивних здібностей, і вони старіли приблизно на 11 років повільніше, ніж інші учасники дослідження”, – розповів лікар.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Як правильно вживати насіння чіа: дієтологи розповіли
- Як правильно їсти хурму: дієтологи розповіли секрети вживання
- Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня