Джерело: www.unian.ua
Якщо ви хочете покращити здоров’я, експерти радять почати стежити за своїм харчуванням.
Доктор медичних наук, кардіолог Франсіско Лопес-Хіменес розповів, що здорова дієта має бути багата на горіхи, хороші рослинні олії, бобові, цільні зерна, фрукти. Також у ній має бути невелика кількість продуктів тваринного походження, за винятком молочних продуктів і риби.
“Це не означає, що ви ніколи не можете насолоджуватися тим, що вважається нездоровою їжею, але розуміння контролю порцій під час її споживання є ключовим”, – наголосила консультантка з харчування Джим Вайт.
Вона радить дотримуватися такого розподілу продуктів: 75% – корисна їжа, 25% – інші продукти й ласощі, які вам подобаються.
Експерти назвали 15 продуктів, які потрібно обмежити або взагалі забрати зі свого раціону для здорового та збалансованого харчування.
1. Солодкі газовані напоїСода може входити до складу газованих напоїв, які є одним із найгірших продуктів, головним чином через високий вміст цукру. Експерти попереджають, що ті, хто вживає солодкі напої, такі як газована вода, частіше мають ожиріння, діабет другого типу, хвороби серця, карієс, подагру.
2. Сире або недоварене м’ясоВживання сирого або недовареного м’яса може бути надзвичайно небезпечним, адже будь-який сирий продукт може містити бактерії та, можливо, шкідливо впливати на здоров’я людей з ослабленим імунітетом, розповів доктор медичних наук Рахул Бхандарі.
3. Сухі сніданкиСухі пластівці для сніданку містять оброблені зерна, шкідливі для здоров’я, попереджає доктор медичних наук, сімейний лікар Марк Кукузелла. За його словами, цей продукт має неймовірно високий глікемічний індекс, який різко підвищує рівень цукру в крові. З часом постійний високий і низький рівень цукру в крові може призвести до порушення метаболізму та режиму харчування, що сприяє ожирінню та резистентності до інсуліну.
4. Оброблене м’ясоБекон, сосиски чи хот-доги можуть завдати більше шкоди, ніж принести користі для вашого серця. Доведено, що багато речовин, які використовуються в процесі консервування м’яса, збільшують ризик раку, гіпертонії та інших захворювань, запевняє доктор Лопес Хіменес.
5. АлкогольОкрім того, що алкоголь не додає поживної цінності та здебільшого є порожніми калоріями, він сильно впливає на метаболізм, оскільки токсичний, пояснює Вайт.
Вживання алкоголю уповільнює окислення жиру. Це означає, що ваше тіло спалює менше жиру, переробляючи алкоголь. Крім того, нещодавнє дослідження виявило негативну кореляцію між алкоголем і очікуваною тривалістю життя, посилаючись на те, що навіть одна чарка на день може скоротити життя на 2,5 місяця.
6. ТрансжириШтучні трансжири не мають поживної цінності. Навіть невеликі кількості продуктів із вмістом трансжирів можуть значно збільшити ризик серцево-судинних захворювань,каже доктор Лопес Хіменес. Вони зазвичай надходять у формі частково гідрогенізованих жирів і можуть бути присутніми в хлібобулочних виробах, попкорні та інших продуктах. До того ж смаження може перетворити хороші олії на трансжири.
7. ЕнергетикиЯк і газовані напої, енергетики містять велику кількість цукру, фруктози. Вони можуть метаболізуватись у печінці, яка не здатна впоратися з ними. З часом це призводить до ожиріння цього органа, що лежить в основі резистентності до інсуліну.
8. Штучні підсолоджувачіЯкщо ви уникаєте калорій, вибираючи штучний підсолоджувач, як-от аспартам, то знайте, що вони також можуть зашкодити вашому здоров’ю. Попри нульову калорійність, вони все одно сприяють набору ваги, до того ж можуть змінити мікробіом кишківника, що вплине на засвоєння поживних речовин, метаболізм і регуляцію глюкози.
9. Сік100% фруктовий сік може підвищити рівень цукру у крові, а також позбавляє вас однієї з найбільших переваг фруктів – клітковини.
Споживаючи сік, ви ідеальну їжу перетворюєте на щось більш схоже на солодку газовану воду з точки зору біохімічного впливу на наш метаболізм. Краще їсти фрукти й овочі, а не пити сік. Або робити смузі.
10. Цукор і кукурудзяний сиропДослідження свідчить, що додавання цукру у продуктах і напоях може ускладнити людям отримання поживних речовин, які їм потрібен. До того ж цукор – не єдиний солодкий продукт, якого треба уникати.
“Експерименти показали, що тварини, яких годують кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози, можуть захворіти на діабет. Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози підвищує рівень цукру швидше, ніж навіть цукрова тростина”, – розповів доктор Лопес Хіменес.
11. Рафіновані рослинні оліїРафінована рослинна олія використовується для багаторазового смаження. Якщо споживати нагріту кілька разів олію, відбувається окислювальний стрес у печінці, каже доктор медичних наук Марк Кукузелла.
12. Їжа “на винос”Замовити їжу в улюбленому ресторані зручно, але може бути небезпечно для здоров’я.
“Коли ви купуєте готову їжу, ви набагато менше контролюєте розмір порції або кількість доданих солі, цукру та жиру. Усе це може вплинути на ваш артеріальний тиск, рівень холестерину та об’єм талії”, – каже експерт.
13. Білий хлібБілий хліб має мінімальну поживну цінність, стверджує доктор медичних наук Лопес Хіменес. У ньому мало або зовсім немає клітковини, а багато поживних речовин було забрано процесом відбілювання пшениці.
Натомість варто віддати перевагу 100% цільнозерновому хлібу, який містить більше поживних речовин і навіть може допомогти підтримувати стабільний рівень цукру в крові, тоді як білий хліб дає протилежний ефект.
14. Заморожені страви з високим вмістом жируПерш ніж покласти заморожену їжу до кошика, ретельно перевірте склад продукту, зокрема вміст калорій, натрію та жиру. Заморожені страви можуть завдати шкоди здоров’ю та контролю ваги, пояснює Вайт, оскільки часто вони містять “високий вміст натрію та жиру з консервантами”.
15. Солодка випічкаСолодкі хлібобулочні вироби мають “недостатню поживну цінність і високу калорійність, але зовсім не насичують”, каже Вайт. У цих продуктах також багато доданого цукру та насичених трансжирів, що сприяє підвищенню рівня цукру в крові та холестерину.
Раніше УНІАН розповідав про найшкідливіший вид кави. Кардіологи стверджують, що кава з додаванням цукру абсолютно шкідлива для серця. Це стосується карамельного макіато, фраппучіно тощо.
Такі напої часто містять сотні калорій, велику кількість цукру і нездорові жири, які зводять нанівець будь-які потенційні корисні властивості кави.
Вас також можуть зацікавити новини:
- 40 років тому Стів Джобс розкрив єдиний секрет ідеального працівника: у чому сенс
- “Нездорову” картоплю радять готувати частіше: як її правильно їсти, щоб відчути користь
- Усе змішав і готово: простий пиріг із фруктами від французького шеф-кухаря