Джерело: www.unian.ua
За даними Держпродспоживслужби, кількість загиблих бджолосімей у 2024 році склала 1048.
Зокрема він деталізує, що втрачається як мінімум бджолосім’я, а це до 2 500 грн, також втрачається неотриманий дохід, який ця бджолосім’я пасічнику могла би принести – від 30 до 80 кг меду (~2000-5000 грн), до 6 кг квіткового пилку (~2000 грн), а ще віск, прополіс, маточне молочко.
За даними Держпродспоживслужби, кількість загиблих бджолосімей у 2024 р. склала 1048, зокрема через отруєння пестицидами – 8, у той час як 2018 р. ця кількість сягала 12 800, а вже 2020 р. – 473.
“Насамперед рівень смертності бджіл знизився завдяки щорічній інформаційній кампанії, спрямованій на налагодження ефективної взаємодії аграрій – пасічник, яку проводить Мінагрополітики разом із Держпродспоживслужбою та асоціаціями”, – каже керівник агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий.
Йдеться про неухильне виконання інструкції із застосування ЗЗР і вчасне інформування про їх внесення з боку аграріїв та ізоляцію бджіл у вуликах або вивезення пасіки в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями під час застосування конкретних ЗЗР, – з боку бджолярів.
“Втім, незважаючи на вимоги чинного законодавства, не всі бджолярі реєструють свої пасіки, що призводить до конфліктів із аграріями у випадку загибелі бджіл. Також не всі аграрії дотримуються регламентів застосування ЗЗР, що у підсумку призводить до такого ж сумного результату”, – додає перший заступник аграрного міністра Тарас Висоцький.
Цьогоріч перед стартом агровиробничого сезону Мінагрополітики запустило платформу “єБджільництво”, що має звести кількість отруєнь до мінімуму.
Якісна синхронізація основних учасників ринку в цьому напрямі дійсно важлива, додають у міжнародній технологічній компанії Syngenta. Компанія в Україні активно впроваджує програми із захисту біорізноманіття, зокрема із фокусом на здоров’я бджіл та інших корисних комах, а також проводить навчання для агровиробників щодо відповідального застосування засобів захисту рослин.
“Наш досвід показує, що тісна співпраця між аграріями, пасічниками та виробниками ЗЗР сприяє збереженню природних екосистем, а це своєю чергою забезпечує стабільність урожаїв і підвищує якість сільськогосподарської продукції. Ми прагнемо досягти балансу між ефективним сільгоспвиробництвом і захистом довкілля”, – зазначає керівник групи регіональних технічних експертів компанії “Сингента” Олександр Зозуля.