Головна Без категорії Скільки українських прокурорів мають статус осіб з інвалідністю: ЗМІ дізналися подробиці

Скільки українських прокурорів мають статус осіб з інвалідністю: ЗМІ дізналися подробиці

30
0

Джерело: www.unian.ua
Багатьом фігурантам справ про незаконне оформлення інвалідності вдається отримати м’яке покарання.

У прокуратурі оформлено більше осіб з інвалідністю, ніж в інших держструктурах / Фото REUTERSСкандал з масовим встановленням інвалідності прокурорам продовжує набирати обертів. З’ясувалося, що в цій держструктурі працює набагато більше таких осіб, ніж в інших силових органах, пише Економічна Правда.

Судові вироки проти співробітників обласних медико-соціальних експертних комісій, які видавали фальшиві діагнози для оформлення інвалідності, не закінчуються тюремними термінами. Більша частина фігурантів отримує м’які покарання у вигляді штрафу на кілька десятків тисяч гривень або умовні вироки.

Нагадаємо, що на початку жовтня 2024 року було затримано керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу. У її робочому кабінеті виявили 100 тисяч доларів, медичні документи з ознаками підробки та списки “ухилянтів” з прізвищами та фіктивними діагнозами. Саме цей випадок став приводом для затримання керівників регіональних МСЕК по всій Україні.

Згідно з даними Держстату, на початку 2022 року в Україні проживало 2,72 млн осіб з інвалідністю, що дорівнює 6,6% від усього населення країни. Під час повномасштабного вторгнення РФ цей показник збільшився до 3 млн осіб (7,5%).

Кожен п’ятий працівник прокуратури вказав у декларації наявність пенсійних виплат. Цікаво те, що штат органів прокуратури за останні 10 років було зменшено вдвічі, але кількість співробітників держструктури, які отримують пенсії, після початку війни збільшилася на 30%.

Працівники прокуратури мають законне право на пенсію за вислугу років незалежно від їхнього віку, але тільки за наявності 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на посадах не менше 15 років.

Джерела в ЕП з економічного блоку уряду поділилися, що всього близько 10% одержувачів пенсії за спеціальним законом “Про прокуратуру” отримують її саме за інвалідністю. При цьому тільки 19% рядових прокурорів вказали її у своїх деклараціях. Для порівняння, 38% керівного складу отримують пенсії. Якщо рахувати членів їхніх сімей, то цей показник виявиться ще більшим.

Скандал з прокурорами-інвалідами – що відомоЯк повідомляв УНІАН, на початку жовтня було затримано керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу. У робочому кабінеті чиновниці знайшли низку підроблених медичних документів і списки “ухилянтів” з прізвищами та фіктивними діагнозами.

Крім цього, на незаконному збагаченні викрили і сина керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК. Він обіймає керівну посаду в головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

Також ми писали, що перші результати перевірки обласних МСЕК показали, що на Хмельниччині документи про інвалідність мають 61 прокурор. Встановлено, що 50 прокурорів отримали інвалідність ще до початку повномасштабної війни.

Через скандал навколо фейкових “інвалідів” 22 жовтня президент України Володимир Зеленський видав указ про реформу всієї системи МСЕК. Він очікує відповідальності за цей скандал від Генерального прокурора Андрія Костіна.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Екс-прокурора Яковця, який виїхав з України, виявили відпочивальником в Іспанії, – ЗМІ
  • Голові Хмельницької обласної МСЕК, у якої знайшли мільйони доларів, обрали запобіжний захід
  • “Здивувала” статками: депутатка з Хмельницького приховала від декларування 1,5 млн доларів


реклама у Нововолинськ